Новини
Городоцька міська

Школярі з Городка перемогли у міжнародному конкурсі про місцеві єврейські кладовища (ФОТО)

Започаткований влітку минулого року, конкурс приніс несподіваний результат для ліцеїстів з Хмельниччини, які зуміли здобути перемогу у змаганні зі школярами та студентами з семи європейських країн. Створений у рамках конкурсу путівник єврейським некрополем Городка місцеві школярі присвятили своєму наставнику – краєзнавцю Павлу Залуцькому, який загинув, захищаючи Україну.

Здавалося би, в умовах повномасштабного російського вторгнення єврейська історична спадщина мала би бути останнім, що турбує українців. Насправді ситуація абсолютно протилежна. Яскравим прикладом тут стала активна участь українських школярів та студентів у міжнародному конкурсі “Місцеві єврейські кладовища як джерело до вивчення локальної історії”, оголошеному Європейською ініціативою зі збереження єврейських кладовищ та організацією Centropa влітку минулого року.

Усього участь у конкурсі взяли представники 7 країн (Грузія, Литва, Угорщина, Молдова, Польща, Румунія, Словаччина та Україна). Показово, що найактивнішою тут постала  саме українська молодь, в активі якої – майже половина з усіх представлених на конкурс робіт. Звісно, тут має значення розмір. Та ж Молдова чи Грузія територіально – як середньостатистична область України. Та й цікавих єврейських некрополів у нас чимало. Але тут йдеться не лише про це.

До конкурсу долучилися представники майже усіх регіонів України (крім окупованих Росією територій та зони бойових дій). Ба, одна робота надійшла із практично прифронтового Павлограда.

Причому призові гроші тут не головне: премія переможцю – подарунковий сертифікат у 250 євро на закупівлю електронного обладнання для школи чи вищого навчального закладу. Сума є абсолютно символічною. Відповідно, справа була не у премії.

Активну участь у конкурсі взяли й представники Хмельниччини, зокрема учні Городоцького ліцею №1 (кураторка проєкта – вчителька історії Жанна Максімова). Про відкриття, зроблені ними під час дослідження старого єврейського некрополя Городка (найдавніші поховання тут датуються XVIII століттям), наше видання вже повідомляло.

Днями були оприлюднені результати конкурсу. Як з’ясувалося, брошуру-путівник «Єврейський некрополь Городка. Історичні загадки та кам’яні звірі», яку підготували школярі з Городка, визнали переможцем.

Що наша робота перемогла у міжнародному конкурсі, для нас стало повною несподіванкою, – каже учасниця проекта, учениця 11-а класу Городоцького ліцею №1 Юлія Кукса. – Адже нам довелося боротися за перемогу не лише із школярами, але й зі студентами університетів. У тому числі – з історичних факультетів. А це зовсім різні вагові категорії. Якщо чесно, ми розраховували хіба що на спецприз (третє місце). Потай сподівалися на друге. А що станемо переможцями – навіть не мріяли.

За словами школярів, які брали участь у проєкті, їх перемога була б неможливою без допомоги дорослих. Насамперед співробітника Городоцького краєзнавчого музею Павла Залуцького, який виступав консультантом проєкту. На жаль, Павло не може потішитися успіхом своїх підопічних. У березні цього року він загинув у боях під Бахмутом. 

Свою роботу учні ліцею №1 присвятили старшому товаришу, який віддав життя за Україну.

Конкурсну інтернет-брошуру було подано на розгляд, як і вимагалося умовами, ще в лютому, але оргкомітет, враховуючи особливу ситуацію, дозволив внести до неї відповідне виправлення.

Велика заслуга у перемозі школярів також спеціалістів відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міської ради, які забезпечили їх необхідною довідковою літературою та теж регулярно допомагали консультаціями.

Перемога наших школярів не може не тішити, тим більше, що і ми до цього дещо причетні, – каже керівник відділу Олег Федоров. – Але тут хотілося б окремо відзначити роль нашого краєзнавчого музею. І не лише в тому, що йог співробітник Павло Залуцький виступав у ролі провідного консультанта. Власне, з музею все й почалося. А саме – з розгорнутої у ньому виставки, присвяченої традиційному єврейському мистецтву. Адже саме після її відвідування у школярів з’явилася зацікавленість єврейською спадщиною Городоччини, результатом чого стала ось ця перемога у міжнародному конкурсі.

Олег Федоров також наголосив, що:

Наш музей яскраво показав, що музейна діяльність – це не лише демонстрація цікавих експонатів. Це ще й можливість впливати на суспільство. Взяти, для прикладу, ось цю історію зі школярами. Що вони раніше знали про історію, культуру та звичаї євреїв Поділля? Та нічого! Але завдяки організованій музеєм культурно-мистецькій акції все змінилося та вилилося у дію – дослідження старовинного єврейського некрополя. І, як підсумок, – перемога у конкурсі.

Окремо зауважимо, що перемогою в міжнародному конкурсі все не обмежилося. За підсумком дослідження єврейського цвинтаря Городка учениця Юлія Кукса підготувала велике дослідження по лінії Малої академії наук та згодом посіла 2 місце по області. Результат більш ніж непоганий, особливо враховуючи представлені на секції «краєзнавство» 17 робіт, що перед тим перемогли на конкурсах у територіальних громадах. А до відвідання виставки в Городоцькому краєзнавчому музеї про юдаїку школярка й не здогадувалася.  

Успіхи школярів нашої громади є чималим приводом для гордості, – підсумовує секретар Городоцької міської ради Олена Гріх. – Ми щиро радіємо, що у нас ростуть такі талановиті та розумні діти. Але головне – це яскравий показник морального здоров’я, відкритості та толерантності нашого суспільства. У той час, як російські пропагандисти називають усіх українців нацистами, яких потрібно знищити та «денацифікувати», українські школярі досліджують єврейську спадщину. Хіба це не яскраве заперечення безглуздих звинувачень Москви?»

Тарас Ковальчук

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook