Новини
Зіньківська сільська

Господині з Хмельниччини поділилися секретами приготування зіньківської ковбаси

Звісно, всіх секретів того, як саме готувати продукт, що входить до переліку гастроспадщини України та до нематеріальної культурної спадщини Хмельниччини мешканки села Зіньків не розкажуть, але деякими подробицями час від часу діляться.

Процес приготування найзнанішої ковбаси Хмельниччини доволі тривалий. Спочатку необхідно начистити кілька кілограмів часнику, запастися спеціями, чорним перцем та сіллю і свіжим м’ясом. З нього ретельно видалити усі плівки та прожилки.

Для зіньківської ковбаси бажано, щоб було сало з передньої частини і задньої. Додається потім ще часничок, перчик, сіль. Все йде через вагу. М’ясо ріжемо невеличкими шматочками, щоб ковбаса добре пропеклася, – ділиться мешканка Зінькова Надія.

Характерною особливістю ковбаси є чорний колір і неповторний аромат. Секрет – у ретельному вимішуванні. І чим довше, тим краще. А от унікального кольору вдається досягнути місцевими секретами.

У нас чорна, тому що маститься кров’ю. Це, звісно, дуже тяжко – мастити стільки раз, може не вийти. буває, що трошки світліша ковбаса виходить. Але в основному вона чорна, як вугілля, – додає пані Валентина Василенко.

Кожного дня в родинному господарстві Василенків випікають 38 кілограмів ковбаси. Це близько 80 кілець. Щодо її вартості, то, за словами пані Валентини, вона коливається в залежності від ситуації на ринку:

Зараз у нас ковбаса по 390 гривень. На свята була дорожча. Все залежить від ціни м’яса: дорожчає м’ясо – дорожчає ковбаса. І навпаки.

Рецепт зіньківської ковбаси внесений до першої української енциклопедії “Гастроспадщина України”. Крім того, вона вже багато років залишається нематеріальною культурною спадщиною Хмельниччини.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook