Новини
Культура

Авторка листівок зі старою архітектурою Хмельницького презентувала свій доробок (ФОТО)

Юлія Трімасова – молода художниця й архітекторка, яка вже понад п’ять років створює унікальні акварельні портрети цегляної архітектури нашого міста початку ХХ століття. На сьогодні у мистецькому доробку пані Юлії дві повноцінних серії листівок – «Хмельницький, якого ми не помічаємо» та «Проскурів. Втрачене».

І хоча офіційний початок творчості датується 2018 роком, перша публічна презентація крафтового мистецтва авторки відбулась тільки у цей вікенд в одній з книгарень міста. Там же художниця представила свою нову листівку – із зображенням будівлі обласного художнього музею.

будівля ХОХМ на листівці

Першою моделлю для створення акварельного малюнку як замовлення-подарунку стала будівля Хмельницького обласного художнього музею, що на вулиці Проскурівській, 47. Так, цей будинок є також частиною архітектурного ансамблю цегляних пам’яток історії. Зведений у далекому 1903 році, будинок дав прихисток першому у Проскурові промисловому банку. Гроші на споруду, як подарунок дружині, виділив проскурівський купець Давид Ніренберг. Його ініціали «Д» та «Н» і  сьогодні прикрашають фронтон будівлі. 

Саме у 2018 році Юлія Трімасова отримала замовлення на створення акварельної копії будівлі  у подарунок шанувальниці діяльності музею відомій у Хмельницькому науковиці Івзі Заверач. Варто зазначити, що перший доробок пані Івга принесла на презентацію, для порівняння й ознайомлення.

Авторка під час презентації зазначила, що у своєму захопленні користується напрацюванням відомого краєзнавця, науковця Сергія Єсюніна. Саме з його праць про місто вона  дізналась, що у теперішньої будівлі ХОХМ є будинок-близнюк: колишній готель «Сільва». В архітектурі споруди повторюються Г-подібне планування, розміри і форма вікон, декор та чимало інших деталей. Єдиною відмінністю була наявність у готелю «Сільва» мансарди. У 1970-х роках замість мансарди надбудували третій поверх без жодного художнього оздоблення, і повна схожість між будинками перестала бути помітною.

На питання, чому у своїй творчості пані Трімасова звернулась саме до акварелі – техніки графіки досить складної, яка не терпить помилок, авторка підкреслила, що саме акварельна фарба найбільш точно передає романтику й «родзинки» архітектури цих будівель. Крім того, саме акварель надає особливої прозорості й невідчутності ніби важкого цегляного стилю:

листівка з будинком акварель

Спершу натхнення, коли нічого не хочеться, окрім невимовного бажання малювати. Коли малюю, я наче перебуваю в своєму власному світі, де не має проблем. Також присутнє відчуття відповідальності, я дуже самокритична і хочеться, щоб на папері будівля виглядала так, як в моїй уяві. Кожна нова робота, наче нове створіння, яке з’явилось на світ. Після того, як я завершую роботу, дуже люблю на наступний ранок бігти до малюнку і роздивлятись його, – коментує авторка.

Захоплення унікальністю рідної архітектури авторка «діагностувала» в себе у студентські роки у Києві, коли наше місто, на жаль, багато у кого асоціювалась хіба що з речовим ринком. Так пані Юлія акцентує, що дійсно Хмельницький – не таке історичне місто, як Львів, Івано-Франківськи чи Київ, проте воно має свою прекрасну архітектуру та неповторний цегляний стиль збережених єврейських будиночків.

листівки Юлії Трімасової

Її професійна діяльність в царині місторозбудови почалась зі створення дизайн-коду вулиць Проскурівської та Подільської. Під час цієї роботи художниця почала помічати декоративні елементи історичних будівель міста, на які ніколи раніше не звертала уваги.

Далі була перша рукотворна листівка, далі – пошуки унікального авторського стилю й мініекспозиція з листівок на робочому місці Юлії. І от листівки з Проскуровом побачив натхненник проєкту Сергій Єсюнін й зауважив, що ці речі мають стати доступними громаді.

Так на світ з’явилась перша серія листівок «Хмельницький, якого ми не помічаємо». Ми ж дійсно кожного дня пробігаємо повз знайомі будівлі і не бачимо красу їхньої архітектури. А варто всього лише зупинитись, уважно розгледіти та побачити її. А вже потім був «Проскурів. Втрачене». Усі листівки я друкувала вдома на власному принтері, усе вручну обрізала, підібрала папір, який був максимально схожий на акварельний. Також я власноруч робила конвертики з матової кальки, на якій обожнювала креслити під час навчання в університеті, – розповіла пані Юлія.

Повномасштабне вторгнення внесло свої корективи у щодення Юлії. Попри внутрішню боротьбу з собою за натхнення, художниця прийняла рішення творити далі на користь ЗСУ. Так, художниця оцифрувала усі листівки та змінила дизайн оформлення зворотної сторони, звернулась в поліграфію. Сьогодні усі кошти від продажу листівок Юлія передає фонду «Волонтери Поділля» для купівлі турнікетів для наших захисників.

листівки Юлії Трімасової

На сьогодні художницею створено 43 авторські портрети будівель Хмельницького, 35 листівок – надруковані в поліграфії та 8 листівок – намальовані на замовлення й подаровані.

Листівки з неймовірною архітектурою нашого міста можна придбати у «Книжковій полиці», «Просто книгарні», Туристично-інформаційному центрі міста та через інстаграм-акаунт авторки.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook