Новини
Екологія

Хворих каштанів, що цвітуть двічі на рік, у Хмельницькому побільшало (ФОТО)

Вже пів десятка років каштани у центрі Хмельницького вкриваються цвітом наприкінці серпня – на початку вересня. Спочатку це було для хмельничан чимось дивовижним, аномальним. Проте останнім часом на них майже не звертають уваги. Напевно, тому, що таке цвітіння вже перестало бути чимось дивним, а стало звичним.

П’ять років тому каштанові дерева, що на початку вересня випустили молоде зелене листя та квіткові свічки, хмельничан дивували. Містяни шукали відповіді на питання, чому так, публікували фото у соцмережах, хіба що не селфилися на їхньому фоні (напевно, тому, що дострибнути було важко). Спочатку таке незрозуміле цвітіння на початку осені пояснювали аномальною спекою, проте згодом фахівці пояснили: спека тут, швидше за все, ні до чого, а всьому виною каштанова міль, що вражає дерева.

Роки йдуть, дерева у Хмельницькому продовжують хворіти. І їх, хворих, стає дедалі більше. Дерева на яких одночасно можна побачити іржаво-жовте та молоде зелене листя, а також цвіт, є не лише на звичних хмельничанам Проскурівській та Подільській, а й на Володимирській та Грушевського, а ще – на майдані Незалежності. Скільки їх, таких, на віддалених від центру міста вулицях – можна лише здогадуватися. Хоча, не виключено, що якраз околиці міста ця халепа оминула стороною.

До хворих дерев, як і до хворого Південного Бугу, у Хмельницькому, схоже, нікому немає діла. Півторастолітній ясен на майдані вгробили, а каштанів у Хмельницькому – хоч греблю гати. Тож, швидше за все, дерев, що цвітуть у вересні, в обласному центрі з кожним роком ставатиме все більше. А потім їх буде дедалі менше.

У соцмережах, до речі, теж помітили -надцяту за останні роки “аномалію” та замислилися над тим, чи не на часі не ховати поки що купальники у далеку шафу до наступного літа.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook