Новини
Культура

У Хмельницькому показали кращі роботи міжнародного фотоконкурсу «Театр у фотооб’єктиві»

27 робіт – переможців конкурсу за 2018 рік – представили у Хмельницькому обласному науково-методичному  центрі культури і мистецтва. Це – знімки українських, білоруських та прибалтійських фотомитців, які зафіксували неповторні миті, пов’язані із театром. На знімках не лише вистави, а й репетиції та випадкові кадри на вулиці поруч з театром.

Куратор виставки у Хмельницькому Сергій Аніськов вважає театральне фото специфічним жанром. Така робота, на його думку, потребує від митця знання мистецтва й репертуару. Бо фотограф має чітко знати, що знімати і як знімати.

«По-перше, щоб гарно фотографувати вистави, треба любити театральне мистецтво, вивчати репертуар. Фотограф має розуміти, який кадр він хоче «зірвати». А ще обов’язково співпрацювати з людиною, яка працює з театральним світлом. Тому що світло у цій фотографії  – це 90 відсотків успіху», – розповідає Сергій Аніськов.

У той же час в обласному музично-драматичному театрі ім. М. Старицького відбувається виставка кращих робіт конкурсу за 2019 рік. Голова Хмельницької обласної організації «Спілка фотохудожників України» Анатолій Іванов нині переглянув обидві виставки та дійшов висновку: знімки за 2018 рік сильніші. Тому що  на них не лише візуальний ряд, а й внутрішня гармонія – людяна та глибока.

«Зазвичай буває навпаки: нове – цікавіше й свіжіше. Але роботи за 2019 рік мені здалися більш поверхневими. А ця виставка дуже подобається. На  фото нема нічого зайвого. Наприклад, надлишкового сценічного гриму, занадто театральних жестів», – пояснює Анатолій Іванов.

Виставка у Хмельницькому обласному науково – методичному  центрі культури і мистецтва триватиме протягом двох тижнів.

Роботи можна переглянути від дев’ятої до 18 години.

Вхід – безкоштовний.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS