Новини
Суспільство

Допомога переселенцям: досвід Хмельницького

Внутрішньо переміщені особи з Донецької та Луганської областей, а також Криму поділились своїми здобутками, яких досягли в Хмельницькому.

На зустрічі, яку організовувала ГО «Подільський центр «Гендерна рада», переселенці наголосили на трьох викликах, що стоять перед ними: пошук житла, влаштування на роботу та оформлення або відновлення документів.

За словами організаторки заходу Тетяни Баєвої, у Хмельницькій області діють програми по працевлаштуванню українців з Донбасу та Криму. Зокрема, можна отримати грант на відкриття власного бізнесу, чим і скористалась переважна більшість учасників зустрічі. Також переселенцям пропонуються безкоштовні курси для здобуття нової професії або підвищення власної кваліфікації.

Щодо житла для переселенців також є декілька варіантів. У Хмельницькому до 90 діб можна перебувати у спеціалізованому центрі. Та більшість ВПО намагаються вирішити це самостійно та скористатись програмою «Доступне житло», яка передбачає субсидування придбання житла, де 50% від вартості квартири покривається домогосподарством ВПО та ветеранів АТО\ООС, а ще 50% з державного бюджету.

Ще одним болючим питанням для переміщених осіб є оформлення офіційних документів. Найбільших незручностей викликає реєстрація дітей за місцем проживання. Наголошуючи на недосконалості законодавства, присутні рекомендують звертатися до Центру безоплатної вторинної правової допомоги.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter