Новини
Суспільство

Підприємців з Хмельниччини оштрафували за змову на торгах

У 2018 році двоє фізичних осіб-підприємців з Полонного – Ю. Олійник та В. Балицький – узгодили свої дії під час проведення відділом освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Полонської міської ради об’єднаної територіальної громади процедури відкритих торгів із закупівлі шкільних меблів.

Підприємці узгоджували свою поведінку під час участі у торгах, що, зокрема, підтверджується наступним:

  • подачею у тендерних пропозиціях однакових за змістом та оформленням документів;
  • синхронністю дій у часі при поданні документів;
  • подачею тендерних пропозицій з одного авторизованого електронного майданчика;
  • створенням їх з використанням одного програмного забезпечення, та використання однієї IP-адреси для завантаження документів, прийняття участі в аукціоні, для входження до електронного кабінету, для здійснення банківських операцій та надсилання податкової звітності;
  • не зниженням ціни під час аукціону;
  • наявністю родинних відносин.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Відсутність змагальності у торгах, наслідком якої стало обмеження конкуренції під час обрання переможця при проведенні аукціону, забезпечила перемогу ФОП В. Балицькому, тендерна пропозиція якого визнана найбільш економічно вигідною з вартістю предмету закупівлі 491 725 гривень.

За антиконкурентні узгоджені дії, які призвели до спотворення результатів торгів, підприємців оштрафовано загалом на 66 тисяч гривень. Крім того, протягом трьох років обом ФОПам заборонено брати участь у державних закупівлях.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter