Новини
Екологія

У Хмельницькому зацвіли тюльпанові дерева

У ботанічному саду Хмельницького національного університету зацвіли тюльпанові дерева. Одне із них – вперше. Саджанець привезли близько 15 років тому з Чернівців.

“Тюльпанові дерева мають дуже оригінальний квіт, оскільки сама квітка нагадує формою тюльпан. Тюльпан зеленого забарвлення але має яскраво оранжеві плями та тичинки. Це робить квітку помітною на дереві”, – розповідає Людмила Казімірова доцентка кафедри екології ХНУ, керуюча ботанічним садом.

Викладачка додає, що тюльпанове дерево – це родина магнолієвих – найдревніша родина квіткових рослин на планеті.

Окрім унікального цвіту, дерево має цікаву форму листя – ліроподібну. Квітування триває від двох тижнів до місяця. Рослина не потребує особливого догляду та не вибаглива до погодних умов: витримує температуру повітря як -30 так +40, але боїться протягів. Батьківщина тюльпанового дерева — Північна Америка. Там його вік може сягати 500 років. В Україні ж таке дерево живе близько 200 років.

Людмила Казімірова не радить садити дерево на присадибних ділянках, адже ворони може зрости до 30-40 метрів заввишки.

Така ж екзотична рослина росте біля входу у Хмельницький наційональний університет. Висадили його тут у 2004 році. У колекції ботанічного саду є ще декілька саджанців тюльпанового дерева, їх висадять пізніше, коли рослини наберуться сили.

Загалом у ботанічному саму росте більше 1500 видів флори. Щороку колекція саду поповнюється.

Детальніше у сюжеті ТРК “Місто”:

У ботанічному саду зацвіли тюльпанові дерева

У ботанічному саду Хмельницького національного університету зацвіли тюльпанові дерева. Екзотичних рослин тут дві, на одній з них цвіт з’явився вперше. Батьківщина тюльпанового дерева — Північна Америка. Там його вік може сягати 500 років. В Україні ж таке дерево живе близько 200 років. #Хмельницький, #ботанічний_сад, #тюльпанове_дерево, #відвідувачі, #дерева, #сад, #прогулянка, #квіти, #Хмельницький_національний_університет, #мтрк_місто

Опубліковано МТРК "Місто" Середа, 24 червня 2020 р.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter