Новини
Суспільство

Кращі гендерні практики громад Хмельниччини потрапили до збірки Асоціації міст України

Асоціація міст України представила збірку кращих практик територіальних громад у питаннях гендерної рівності. Серед інших, у виданні є інформація про ініціативи Шепетівської, Нетішинської та Красилівської міських рад.

Видання «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Досвід територіальних громад» підготовлене в рамках проєкту «Посилення демократії та довіри на місцевому рівні в Україні», який реалізує Асоціація міст України спільно з Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи.

У публікаціях зібрано успішні приклади написання гендерних паспортів, впровадження Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у життя місцевих громад, роботи з молоддю, сприяння жіночому підприємництву, втілення комплексних програм із запобігання  домашньому насильству та інших ініціатив, реалізованих органами місцевого самоврядування у співпраці з громадськими організаціями тощо.

Всього у збірці представлений досвід 30 територіальних громад з різних куточків України. Серед них і розповіді про ініціативи Шепетівської, Нетішинської та Красилівської міських рад.

Так, зокрема, Шепетівська міська рада ділиться у збірці досвідом підтримки гендерних ініціатив громадськості.

В результаті комплексу заходів збільшилась кількість жінок в громадській діяльності та в складі міської ради. Відповідно зросла кількість і якість проєктів на підтримку сім’ї, жінок, дітей і молоді та осіб, які потребують особливої соціальної уваги і підтримки, розвитку культури тощо, – зазначено у збірці.

У Нетішинській міській раді реалізували комплекс робіт з протидії домашньому насильству, в рамках якого проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів у загальноосвітніх навчальних закладах Нетішинської територіальної громади та сім’ях, які перебувають у складних життєвих обставинах, щодо попередження домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Осіб, які повторно вчиняють домашнє насильство,  Нетішинський міський суд направляє на проходження корекційної програми для кривдників. Також у місті функціонує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Красилівська міська рада долучилася до всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», щоб привернути увагу громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Для Асоціації міст України питання рівних можливостей та розширення участі жінок у місцевому самоврядуванні та місцевому розвитку  є пріоритетним, Адже рівно­правне представництво забезпечує прийняття обґрунтованих рішень, справедливий розподіл ресурсів і можливостей, підвищення якості життя всієї громади, – прокоментував виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Переглянути онлайн-версію збірки можна за посиланням.

Читайте також: Чим лякає українське суспільство слово «гендер»

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter