Новини
Новини бізнесу

На облаштування індустріального парку планують витратити 250 мільйонів

Вже навесні у Хмельницькому почнуть розробляти проектно-кошторисну документацію для створення інфраструктури індустріального парку. Він займатиме територію у майже 91 гектар на вул. Вінницьке шосе, 18. Наразі там поки що вільна земельна ділянка промислового призначення.

Це локація на східному виїзді з міста, де розташуються підприємства легкої промисловості, машинобудування та агропереробки. У міській раді планують залучати і внутрішніх, і зовнішніх інвесторів. Наразі вже підписано меморандум з 4 місцевими компаніями.

Маємо певні напрацювання з представниками китайських та турецьких торгово-промислових палат. Для них присутність тут може бути цікавою, оскільки вони планують виходити на український ринок, здешевлювати вартість продукції за рахунок дешевшої робочої сили.  Можливо, тут і ресурси для розміщення виробництва кращі, – коментує начальник управління економіки міської ради Оксана Новодон.

5 лютого індустріальний парк вже включили до реєстру Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Виробники, які працюватимуть на цій території, отримають бонуси на національному рівні. Це, зокрема, безмитне ввезення обладнання. Міська влада ж обіцяє декілька бонусів. Наприклад, зниження ставки орендної плати до 3% від нормативної оцінки землі та допомога у виході на зовнішні ринки.

Очікується, що підприємства індустріального парку забезпечать близько трьох тисяч робочих місць та 50 мільйонів доларів додаткових інвестицій в економіку міста.

Один з тих, хто розглядає можливість розташувати виробництво на Вінницькому шосе, хмельницький підприємець Олександр Білик. У друкарському бізнесі він вже 22 роки. Наразі його підприємство виготовляє продукцію для всіх регіонів України. У майбутньому Олександр Білик планує розширювати бізнес. І саме індустріальний парк, на його думку, матиме для цього найкращі можливості.

Індустріальний парк є цікавим для підприємців, тому що знайти зараз зручне місце для виробництва у межах міста досить складно. Як правило, підприємці стикаються з тим, що треба адаптувати існуючі площі — старі заводи, щось напівзруйноване — під свої нові виробництва. Це набагато дорожчий і довший шлях, ніж побудувати нове. Тому є сенс розвивати індустріальний парк там, де є одразу всі необхідні комунікації, – каже Олександр Білик.

Незабаром у міській раді оголосять конкурс з обрання керуючої компанії для індустріального парку. Вона здійснюватиме загальний менеджмент та залучатиме до парку підприємців. На облаштування ж інфраструктури планують витратити 250 мільйонів гривень з різних джерел фінансування. Очікується, що парк існуватиме 50 років. А за умови успішної роботи — і довше.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS