Новини
Репортаж

Феєрія танцю, емоції та нагороди – як у Хмельницькому завершився «HlushenkovFolkFest»

Третій та четвертий дні фестивалю, який, за сприяння Українського культурного фонду, проходив у Хмельницькому протягом 13-16 червня виявилися найспекотнішими. І в плані погоди, адже сонце жарило не на жарт, і в плані емоцій, які вирували на майданчику біля кінотеатру ім. Т. Шевченка.

Нагадаємо, у суботу, в третій день фестивалю глядачам презентували другу частину карнавалу культур. Своє мистецтво танцю того дня представляли колективи з Вірменії, Чилі та України. Кожна країна та її народні танці – по-своєму унікальні, проте їх об’єднує той драйв, яким була просто переповнена територія фестивалю. Чилійський ансамбль народного танцю «Чилі – бенд «Ренакер», які спричинили справжній фурор під час фестивальної ходи своєю запальною, і, що важливо, живою музикою, яка супроводжувала усі виступи артистів, на сцені були більш спокійні. А ось вірменський «Каракас» не тільки вразив вибухом яскравих фарб та рухів зі сцени, а й закрутив у вирі майстер-класу чи не половину глядачів на майданчику.

Кожна країна, крім танців, приготувала для хмельничан і частування, тож у суботу можна було спробувати і традиційні чилійські наїдки, і вірменські, і українські.

У неділю, в фінальний день фестивалю у центрі міста було спекотно. Не лише тому, що термометри подекуди показували, кажуть, аж плюс 50, а й тому, що в цей день програма була чи не найнасиченіша. Бо саме 16 червня на хмельничан чекали і фестивальна хода, і гала-концерт, і церемонія нагородження, адже протягом усіх днів фестивалю колективи не лише вражали містян своїми запальними танцювальними композиціями, а й змагалися за звання найкращого в обласному драматичному театрі ім. М. Старицького.

Знову від ТЦ «Дитячий світ» і до сцени біля кінотеатру простягнувся яскравий ланцюжок артистів. Знову чилійці справили фурор, хоча, варто зазначити, усіх без виключення учасників фестивалю зустрічали тепло та привітно, фотографували, знімали відео, робили селфі. А біля сцени яскраві юні і старші артисти змішалися з глядачами, і юрба розквітла яскравими фарбами.

Ті хмельничани, які не змогли потрапити на фестиваль у попередні три дні, у день фінальний все ж таки мали змогу переглянути найцікавіші виступи кожного колективу під час гала-концерту.

А потім було найочікуваніше – церемонія нагородження. Звісно, на сцену піднялися не всі учасники фестивалю, адже, кажуть, їх було десь 360 усіх, і сцена би їх просто не вмістила. Але хвилювалися усі – і ті, хто був на сцені, і ті, хто чекав результатів біля неї. Зазначимо, що відзнаки – дипломи різних ступенів та грошові сертифікати – отримали абсолютно всі колективи. Гран-прі «HlushenkovFolkfest» серед українських колективів отримала дитяча студія Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля», у міжнародній – польський ансамбль пісні й танцю ZPiT AGH “Krakus” im. Wiesława Białowąsa.

На завершення фестивалю на хмельничан чекав обіцяний сюрприз, до якого артисти готувалися два дні. Всі понад три з половиною сотні артистів спустилися на майданчик перед сценою – глядачам довелося добряче розступитися, аби звільнити достатньо місця для такого гурту. І пустилися в танок під назвою «Гречаники», до якого згодом залучили й чимало містян. Тож можна сказати, що в танці одночасно взяло участь чи не з півтисячі артистів.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS