Новини
Економіка

Максимум – 1400 грн, Або Уряд Гройсмана встановив граничну норму платіжок за тепло

Жителі великих міст не будуть сплачувати більше 1400 грн за гігокалорію тепла під час опалювального сезону 2019-2020 років.

«Є великі платежі, які людям тяжко сплачувати – за тепло і гарячу воду. Я задаю собі питання, чому в одних містах ціна тепла за гігакалорію 2000 грн, а в інших – 1300 грн. Ця різниця є необ’єктивною і неадекватною. Ціна на газ і електроенергію в країні однакові, зарплати в галузі приблизно однакові, але тарифи різні. Уряд ухвалив рішення на підставі проведених економічних розрахунків і встановив: рахунки не можуть бути вищі за 1400 грн за гігакалорію», – заявив Прем’єр-міністр, лідер партії «Українська стратегія Гройсмана» Володимир Гройсман.

Нещодавно за втручання Уряду, Нафтогаз України таки знизив ціну на газ для населення, проте платіжки за тепло від цього меншими не стали. Нині теплокомуненерго фактично є монополістом, тож встановлює свою ціну за надані послуги. Кому скаржитися за надвисокі суми у платіжках? Тому ж постачальнику! Прем’єр-міністр стверджує, зараз є всі можливості дати людині чесну платіжку – це відповідальність конкретного міського голови і ТКЕ. «Не можна ворочати мільярдами і не думати про те, яку якість послуг отримує людина», – заявив Гройсман. Тому, відповідно до урядового рішення, з початку опалювального сезону діятимуть такі тарифи:

З постачання теплової енергії:

  • у разі оснащення приладами обліку – 1400 гривень за 1 Гкал (з урахуванням ПДВ);
  • у разі відсутності приладів обліку – 35,21 гривні за 1 кв. метр (з урахуванням ПДВ).

З постачання гарячої води:

  • за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води – 83,66 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням ПДВ);
  • у разі їх відсутності – 75,74 гривні за 1 куб.м. (з урахуванням ПДВ).

Відтак, жителі міст обласного значення платитимуть за  тепло та гарячу воду з урахуванням встановлених відповідними органами місцевого самоврядування тарифів, які не перевищують граничні ціни, що визначені Кабінетом міністрів України.

Крім того, Уряд рекомендував Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щомісячно моніторити тарифи на ці послуги і вживати заходів у разі необґрунтованого підвищення тарифів.

Аби врешті поставити крапку на самоуправстві в теплокомуненерго, Володимир Гройсман доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ та Державній аудиторській службі провести аудит кожного ТКЕ на об’єктивність існуючої вартості тепла і води: «Проведіть аудит, і потім кожен чиновник хай виходить на трибуну і говорить, що у нього все обґрунтовано, що немає втрат і ніхто не виводить гроші в офшори».

Звісно, залишаються ще маленькі міста, зокрема, районного значення. Вони мають обмежені бюджети. Тобто на енергомодернізацію комунальної сфери фінанси доволі обмежені, або відсутні. Для них Уряд виділив 3 млрд грн через Фонд регіонального розвитку.

«Сьогодні є колосальні фінансові ресурси місцевого самоврядування. Але чомусь пішов тренд на піар – плиточку покласти, фонтан встановити. Я це підтримую. Але кому потрібен фонтан, якщо води немає?! А ТКЕ тим часом написало 1800 грн за Гкал або 2000 грн, отримує надприбутки, а люди вимушені платити завищені ціни. Причому платити не Уряду, а місцевим структурам» – наголосив Володимир Гройсман.

Для того, щоб люди побачили, хто стоїть за кожним ТКЕ, і хто наживається на пересічних громадянах, Уряд обіцяє оприлюднити список всіх власників теплокомуненерго, які постачають українцям тепло і гарячу воду.

Міністр юстиції Павло Петренко стверджує: «Уряд виконує свою пряму функцію державного цінового регулювання і захисту прав споживачів – мільйонів українців, які не мають бути жертвами маніпуляцій місцевої «комунальної мафії». – І додав, – Розроблені матеріали містять чіткі покрокові алгоритми дій, які допоможуть українцям захистити свої права споживача житлово-комунальних послуг. Ми пояснюємо, як діяти в разі отримання нечесної платіжки і як домогтися перерахунку вартості опалення. Міністерство юстиції, наші юристи й адвокати є вашими партнерами. Тож, якщо ви й далі отримуватимете несправедливі платіжки, звертайтеся до наших центрів та бюро безоплатної правової допомоги. Вам допоможуть відновити справедливість».

Олена ВІТОВСЬКА.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS