Новини
Фінанси

Закупівлі у хмельницьких школах: чи є порушення?

Велика кількість допорогових закупівель, відсутність специфікації придбаних товарів, екзотичні вимоги до учасників електронних торгів. Ці та інші порушення закупівель  у сфері освіти виявили представники громадської організації «Жіночий антикорупційний рух» (ГО «ЖАР») під час проведення моніторингу від грудня 2018 до вересня 2019 року. У полі зору активістів опинилися департамент освіти Хмельницької міської ради та понад 30 місцевих середніх загально-освітніх шкіл. Перевірялися також закупівлі у 10 об’єднаних тергромадах Хмельниччини.

Для аналізу активісти використовували систему ProZorro, запити до замовників товарів, портал використання публічних фінансів E-data. А також – інформацію з відкритих реєстрів та генераторів YouControl, Opendatabot, Ring. Нагадаємо, до квітня 2020 року допороговими вважають закупівлі на загальну заплановану суму менше 200 тисяч гривень. Закупівлі на суму до 50 тисяч гривень не оприлюднюються на ProZorro, оскільки це дозволено законом.

Охоплена закупівлями, що підлягали моніторингу, сума – понад 350 мільйонів гривень. З них 80 відсотків – це так званий «допоріг».

До моніторингу потрапив і хмельницький міський департамент освіти, оскільки для трьох неавтономних у закупівлях хмельницьких шкіл – №13, 23 та 33 – придбання товарів здійснює саме цей структурний підрозділ міської ради.

Серед порушень під час моніторингу виявили уникнення характеристики товару. Приміром, зазначення масла без згадування його жирності. Така інформація, на думку активістів, дала би змогу зрозуміти, чи раптом не переплатив замовник.

Увагу привернуло і використання дискримінаційних, на думку представників ГО «ЖАР», умов для учасників торгів. Наприклад, вимога до постачальників не просто надавати аналогічні договори, а обов’язкова  наявність чітко визначеної кількості договорів за певні роки.

Окрім того, активісти виявили у Хмельницькому і спроби подрібнити придбання аналогічних товарів на декілька закупівель. Таку практику можна вважати спробою уникнути відкритих торгів.

«Серед закупівель є й такі, коли двічі на рік «допорогами» купували комплекти парт. Якщо підсумувати такі закупівлі, це повноцінні відкриті торги. Єдиним поясненням такої ситуації може бути специфіка надходження до замовників бюджетних коштів. Якщо вони надходили декількома траншами, тоді питання знімаються. Але якщо міська рада отримала цілком всі кошти на придбання шкільних меблів, то вона би мала їх віддати одразу замовникам», – пояснює голова ГО «ЖАР» Альона Береза.

За словами громадської активістки, ті три хмельницькі школи, які провели закупівлю меблів на електронних торгах, суттєво заощадили. Це НВК №4, СЗОШ №25, НВО №28 та спецшкола №30. Загалом же за спостереженнями під час моніторингу заклади освіти переплатили понад 2,5 мільйона гривень. До того ж виявилося: замовники при допорогових закупівлях часто не цікавилися якістю меблів.

«Щодо якості – ми побачили типові меблі. У 2018 році – трішки важчі. У 2019 – легші. Але зовні вони не відрізнялися. Є рекомендація міністерства освіти та науки, якими мають бути ці меблі. Тому замовники мали би це перевіряти. У відкритих торгах певні вимоги ставили. А от у «допорогах» ніхто інформацію про товар не перевіряв. Одиниці замовників змогли сказати, хто виробник», – зазначила Альона Береза.

Окрім того, через систему відкритих електронних торгів у Хмельницькому згідно з рішенням міської ради мали відбуватися і закупівлі від 100 тисяч гривень.

«Я не пригадую, щоб це рішення хтось виконував. Бо закупівлі від 100 до 200 тисяч гривень  йшли простими договорами. Єдине, що наприкінці 2017 року на сесії зробили виняток для потужних комунальних підприємств, на які не розповсюджується правило про проведення електронних торгів при закупівлі від 100 тисяч гривень. Серед них КП «Хмельницькводоканал», «Теплокомуненерго», «Хмельницькелектротранс», комунальне підприємство «БРЕД».

Серед виявленого під час моніторингу – використання послуги консультанта торгів, оплату якому всупереч законодавству покладали на учасника-переможця. Під час торгів учасники зазичай не понижували вартість своїх пропозицій. Постачальники ж, з якими працює хмельницький міський департамент освіти, – це переважно ФОПи з Хмельницької області.

Альона Береза зазначає: вже сьогодні замовникам важко проводити закупівлі. У школах лише директор та бухгалтер знаються на цій темі. А у майбутньому на представників освітніх закладів чекає збільшення кількості випадків, коли необхідно організовувати електронні торги у системі  ProZorro, оскільки від квітня 2020 року поріг знижено до 50 тисяч гривень. 

«Запровадження межі у 50 тисяч гривень не полегшить роботу однозначно. І наразі нас дуже турбує об’єм задач, який суттєво збільшиться. І це реально потребує введення додаткових посад. Тому що оформлення закупівель – це не бухгалтерська робота. В ідеалі на рівні міської ради має бути утворений окремий підрозділ, який би займався по всіх структурних підрозділах цими питаннями», – вважає фахівець економічного відділу департаменту освіти Хмельницької міської ради Сергій Птащук.

За результатами ж моніторингу активісти ГО «ЖАР» сформували звернення до управління Західного офісу Держаудитслужби в області.  У зверненнях просять перевірити витрачання бюджетних коштів хмельницькими освітніми закладами під час придбання комплектів меблів, а також на використання послуг консультантів торгів під час проведення тендерів.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter