Новини
Фінанси

На Хмельниччину надійде 683 128 400 гривень державного фінансування

Цьогоріч Державне агентство автомобільних доріг України узгодило надання субвенцій з державного бюджету до органів місцевої влади Хмельниччини щодо ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення.

Це стосується як капітального, так і середнього поточного ремонту, розподілених за чергою пріоритетності: проїзд до шкіл та лікарень, найбільш соціально навантажені напрямки міського та приміського користування.

Де буде нове дорожнє покриття у 2020 році?

Серед вулиць Хмельницького, де запланований суцільний ремонт, тобто капітальна заміна дорожнього покриття, коли фрезуванням видаляється старий асфальт та вкладається новий по всій площині дороги, обрано наступні:

  • Львівське шосе (в межах будинків №31/1 до №43);
  • вулиця Панаса Мирного (будинок №5 – вулиця Залізняка);
  • два відрізки вулиці Свободи (від Вайсера до Прибузької та в межах Шевченка та Проскурівської вулиць);
  • вулиця Трудова (в межах Чорновола та Пілотської);
  • вулиця Чорновола (в межах вулиць Госпітальної та Гальчевського);
  • вулиця Кам’янецька (від будинку №111 до №121/1).

Передмістя та область: відрізки доріг Ярославка – Старокостянтинів, Бережанка – Пукляки, Ганусино – Полонне, Хмельницький – траса Н03, М-12-Юхимівці, Р-48 – Великий Карабчіїв, Іванківці – Притулівка, Теліжинці – Сахнівці (через Сохуженці), Р-24 – Привороття (через Шустівці), Красилів – Старокостянтинів.

Вказано перелік найдорожчих цьогорічних об’єктів. Для перегляду офіційного списку просимо за посиланням на сайт Хмельницької ОДА. Зараз буде проводитись тендерний відбір виконавців ремонтних робіт. Усі бажаючі ще можуть подати заявки на участь у тендері. Вже оголошені закупівлі можна знайти на сайті ЕСЗ.

Зміни у державних закупівлях у квітні 2020 року

Постанова Кабінету Міністрів України №292 чітко регулює вартість подання скарг в АМКУ, що буде вираховуватися процентним шляхом до суми планованої закупівлі. Оскаржити можна буде як умови закупівлі, так і рішення замовника. Різниця у вартості подання скарги 0,3% (від 2 до 85 тис. гривень) та 0,6% (від 3 до 170 тис. гривень) відповідно. Внесення скарги до розгляду АМКУ відбувається тільки після її оплати на спеціальний рахунок ДП «Прозорро» та зараховується автоматично після надходження коштів (до 3 днів). У тексті Постанови також зазначається, що відкликати подану, а значить і оплачену, скаргу буде неможливо.

Чи можливі змови в дорожних закупівлях?

У кінці квітня цього року ГО «Рада захисту конкуренції та споживачів» (засновники платформи «Ліга антитрасту») вже подала до Антимонопольного комітету скаргу з доказами правопорушень одеської компанії «Автомагістраль-Південь» та «RDS» («Ростдорстрой» та «СК Авторстрой») щодо змови та узгоджених дій, націлених на конкурентів, з метою отримання державного замовлення. Вчинення порушень прослідковується у процедурах близько 40 тендерних закупівель загальною сумою на понад 5 млрд. гривень.

До прикладу, тендер на ремонт ділянки траси Канів-Чигирин виграє «Автомагістраль-Південь» у «Ростдорстрою», а потім віддає у субпідряд 99% робіт фірмі «СК Авторстрой», що пов’язана з «Ростдорстроєм». А до пакету документів на тендер на реконструкцію Бортницької станції аерації  «Київшляхбуд» (відома зв’язками з «Ростдорстроєм»)  завантажує свій гарантійний лист від імені «Автомагістралі-Південь». За таку «випадкову помилку» після рішення АМКУ може послідувати накладення штрафу у розмірі 10% від річного обігу порушника.

Маємо надію, що за нових законодавчих змін, середній бізнес в Україні зможе захищати себе. Тепер співвідношення об’єму планової закупівлі до вартості оскарження вимог чи рішень корумпованих замовників відповідає реальним можливостям левової частки бізнесу в нашій країні.

Хто ж відповідальний? Тендерні комітети чи уповноважені особи?

З 19 квітня 2020 року вступили нові норми Закону, за якими будуть проводитися державні закупівлі. Однією з головних змін також є поява Уповноваженої особи. Така людина має бути акредитована на своїй посаді до початку 2022 року – згідно абзацу 2 ч.8 ст.11 Закону. Вказана стаття регламентує відповідальність однієї штатної одиниці за проведення закупівель. Шляхом підписання трудового договору, покладенням додаткових трудових обов’язків на штатного працівника (директор, бухгалтер, начальник відділу, тощо) або введенням до штатного розпису окремої посади, з відповідною до функцій оплатою, на підприємстві з’являється Уповноважений за проведення закупівельних процедур. Згідно з п.3 ст.11 цього Закону, таких осіб може бути кілька, але за умови однакового рівня відповідальності. Різниця між уповноваженими особами та тендерним комітетом (у складі не менше як 5 осіб) полягає у різних процедурах закупівель, але з однаковою мірою відповідальності.

Закон про державні закупівлі, як і раніше, зазначає, що на тендерні комітети покладено відповідальність за створення плану  річних закупівель та правильного визначення процедури. Уповноважена особа, як і комітет, свої рішення закріплює підписанням Протоколів, з різницею лише у кількості підписантів.

Адміністративні стягнення та демпінг торгів

За нових правових умов, замовник несе адміністративну відповідальність за безаргументоване відхилення економічно вигідних пропозицій учасників, що призводить до відкритої дискримінації та порушення права на відкриті та чесні торги. За минулих років вищезгадані корупційні схеми з метою отримання неправомірної вигоди, були дуже розповсюдженим явищем. В той час як одні підприємства на регулярних домовленостях отримували підряди, інші навіть не мали змоги сплатити скаргу за порушення їх прав та доводити корупційну складову процесу. Всі новітні законодавчі зміни мають урівноважити права учасників тендерних закупівель та зробити процес по справжньому прозорим.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter