Новини
Армія

Відбулось відкриття курсів для військових за програмою НАТО-Україна

В рамках програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців  16  червня відбулася онлайн-церемонія відкриття регіональних курсів професійного навчання  військовослужбовців за напрямами підготовки:

  • Хмельницький центр перепідготовки та соціальної адаптації, м. Новоград-Волинський, спеціальність “Менеджмент”, 31 особа.
  • Німецький центр “Баварський дім”, м. Одеса, спеціальність “Англійська мова”, 24 особи.
  • ГО “Лідер”, м. Мелітополь, спеціальність “Маркетинг на ринку товарів та послуг”, 29 осіб.
  • ГО “Ліга офіцерів”, м. Чернігів, спеціальність “Менеджмент перевезень”, 29 осіб.
  • ГО “Західний регіональний центр”, м. Луцьк, спеціальність “Менеджмент безпеки бізнесу”, 32 особи.
  • Міжгалузевий інститут післядипломної освіти Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”, м. Харків, спеціальність “Комунікаційні та інформаційні технології”,  30 осіб. 

На церемонії відкриття  регіональних курсів професійного навчання  військовослужбовців були присутні: Крістофер Штаудт – менеджер програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців, консультант Управління з питань політичних відносин і політики безпеки; Огороднікова Олександра – виконавчий керівник програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців;  Костянтин Татаркін – радник Міністра у справах ветеранів України; Микола Скиба – д.т.н., професор, ректор Хмельницького національного університету; Олександр  Голопотелюк – представник від Одеської області в Раді ветеранів України при Міністерстві у Справах Ветеранів України; Наталя Павліха – д.е.н., професор, проректор Східноєвропейського університету ім. Л.Українки,(м. Луцьк), Роман Романюк – директор Волинського обласного центру зайнятості; Сергій Болдирев –  директор департаменту  з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської обласної державної адміністрації; Михайло Войнаренко – д.е.н., професор, перший проректор Хмельницького національного університету, директор Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації;  Геннадій Коноваленко – Голова ГО “Лідер”, м. Мелітополь; Володимир Лукічов – Голова ГО “Ліга офіцерів”, м. Київ; Андрій Рой – Голова  ГО “Західний регіональний центр”, м. Львів;  Юрій Паржин – д.т.н., директор Міжгалузевого інституту післядипломної освіти Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”, м. Харків.

З 2000 року НАТО підтримує Україну в реалізації Програми соціальної адаптації та перепідготовки колишніх професійних військовослужбовців, та таких, які невдовзі залишать лави військових та прагнуть підвищити свої шанси на працевлаштування у цивільній сфері.

Мета Програми – підтримка України у питаннях соціальної адаптації кадрових військовослужбовців.

На сьогоднішній день Програма надає можливість пройти підготовку за такими напрямками, як менеджмент, маркетинг, англійська мова, економіка малих підприємств, радіоелектроніка, дизайн, інформаційні технології, охорона, навігація маломірних суден та ін., що викладаються на базі досвідчених українських навчальних закладів та тренінгових інституцій.

У рамках Програми НАТО навчання можуть пройти професійні військовослужбовці, заплановані до звільнення з лав військових протягом року від дати початку курсу та професійні військовослужбовці, що залишили лави військових протягом 3 років до початку курсу.

З 2015 року, як відповідь на кризову ситуацію на Сході України, Програма НАТО з соціальної адаптації військовослужбовців розширила критерії прийняття, включивши професійних військовослужбовців, що вийшли з лав Збройних Сил протягом останніх 10 років від дати початку курсу, стали учасниками АТО/ООС та заплановані до звільнення протягом року від дати початку курсу.

Впродовж цих років курси проходили у більш ніж 60-ти містах та селищах по всій території України. На даний момент вже близько 10 000 колишніх військовослужбовців пройшли навчання за Програмою НАТО з перепідготовки.

Відповідно до мети програми, діяльність Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації включає перенавчання на цивільні спеціальності осіб, звільнених з лав Збройних Сил України та надання допомоги у їх профорієнтації та пошуках роботи.

На сьогоднішній день військовослужбовці  мають можливість з допомогою Хмельницького центра перепідготовки та соціальної адаптації, пройти підготовку за наступними спеціальностями«Менеджмент»«Облік і оподаткування»,; «Дизайн»,  «Телекомунікації та радіотехніка»;  «Комп’ютерна інженерія».

В 2006-2013 рр. за умов фінансування Трастовим фондом НАТО «Партнерство заради миру» – Хмельницький центр перепідготовки та соціальної адаптації» перепідготовку на 500-годинних курсах  пройшли 2129 осіб, а 1139 осіб успішно працевлаштовані за допомогою центру.

В 2007-2020 рр. Хмельницький центр за програмою НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців організував перепідготовку та допомогу в працевлаштуванні 1084 особам на 350-годинних курсах та 30 особам на 100-годинних курсах.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter