Новини
Економіка

Хмельницька АЕС не має чим платити

Хмельницька атомна електростанція не має, чим платити підрядникам. Не краща ситуація й на інших українських АЕС, де, до слова, вже місяцями боргують і зарплати працівникам.

А причина такого збідніння – фінансова криза НАЕК «Енергоатом», що є оператором всіх діючих атомних електростанцій України. Про все по черзі.

«Енергоатом» – національна атомна енергогенеруюча компанія. Це найбільший виробник дешевої та безпечної електроенергії   України, який не лише забезпечує населення електроенергією, а й щороку наповнює державний та місцеві бюджети десятками мільярдів гривень, дає десятки тисяч робочих місць.

На разі українським енергокомпаніям немає, що дати державі. Вони самі потребують фінансової допомоги.

«Станом на 1 червня 2020-го року «Енергоатом» заборгував перед  підприємствами пусконалагоджувальними та монтажними організаціями понад 500 млн гривень. Це чиїсь заробітні плати, це не сплата податків і зборів до бюджету», – повідомила народний депутат з Хмельниччини Олена Копанчук.

В свою чергу, міський голова Нетішина Олександр Супрунюк на своїй сторінці у Фейсбук написав:

 «Звернулись підрядники ХАЕС – місцеві підприємці. Понад 480 мільйонів гривень – це борг “Енергоатома” за виконані роботи перед нетішинськими підрядниками. Вони в свою чергу не мають можливості розрахуватись з субпідрядниками та постачальниками обладнання та товарів.»

Чому на НАЕК «Енергоатом» сталась фінансова криза?

Пояснення просте – відколи запрацював новий ринок електроенергії, сама компанія почала недоотримувати кошти від користувачів електроенергії. При чому, вже за відпущений ресурс. На кінець травня 2020-го «Енергоатому» заборгували 8 млрд 397 грн. Далі взаємні борги лише зростали.

На майбутнє на фахівці прогнозують: якщо кошти за відпущену електроенергії «Енергоатом» не отримає, компанія, а з нею й енергосфера та економіка країни, під загрозою.

Станом на 3-тє липня 2020-го  з 15 енергоблоків АЕС  України працюють 10 (два виведено в резерв, три в ремонті, п’ять працюють з обмеженнями).

«Обмеження виробництва атомної енергії, а також виведення енергоблоків в холодний режим призводить до пагубних проблем та наслідків. Саме від роботи атомних електростанцій міста-супутники отримують доходи понад 70% в місцеві бюджети. Не надходження таких коштів викликає загрози, а саме: не виконані будівельні роботи дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, а також на об’єктах соціально-культурної сфери», – каже Олена Копанчук.

Також під питанням планові ремонти на електростанціях. Зокрема, це стосується Хмельницької АЕС, де мали реконструювати 2-ий енергоблок.

Фахівці наголошують також на небезпеці скорочення штату працівників електростанцій та, як наслідок, відтік висококваліфікованих  кадрів за кордон. Уряд закликають знайти можливість виплатити борг «Енергоатому» та забезпечити повноцінну роботу енергоблоків українських АЕС.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter