Новини
Хмельниччина туристична

На Хмельниччині спорудили перший пункт для відпочинку туристів

У селі Грушка Староушицької громади з’явився перший на Хмельниччині грін поінт – безоплатний пункт відпочинку для вело- та автомандрівників.

Виглядає він, як дерев’яна альтанка з дахом. У бесідці  є столик і лавки. Поруч – велопарковка та інформаційний стенд із описом туристичних цікавинок. Незабаром тут встановлять і баки для сміття.

Грін поінт – ідея експерта з розвитку туризму та веломандрівника Сергія Толстіхіна. Туристичне ноу-хау він “підгледів” під час своїх велосипедних подорожей країнами Західної Європи. Наразі хмельницький мандрівник – один із розробників зелених маршрутів для об’єднаних тергромад. Грін поінт – необхідна для комфорту мандрівників  складова такого маршруту.

Під час подорожі Європою на нашому велосипедному маршруті весь час траплялися точки зупинки. У різних країнах вони називаються по-різному. Адже, згідно з критеріями створення зелених шляхів у Європі, на маршруті кожні 10-15 кілометрів має стояти такий пункт. Для тергромад ми розробили 3D-модель альтанки: з накриттям від сонця і дощу, з дерев’яними стінами з двох боків. В ідеалі  поруч, крім велопарковки та смітничків, ще мають бути  біотуалети, – розповідає Сергій Толстіхін.

За словами експерта, Староушицька тергромада незаможна, але згуртована. Грін поінт там спорудили без залучення великих коштів, компенсуючи їхню відсутність ентузіазмом. До процесу залучили місцеве лісництво,  комунальників та приватних підприємців. Грін поінт розташований у місці, повз яке всі туристи прямують до Бакоти.

На інформаційному стенді є відомості про 700-річну криницю із завжди чистою водою, бакотський скельний монастир, популярну серед парапланеристів гору Теремець. Також тут можна знайти інформацію про підприємство, що займається виготовленням трав’яних чаїв та про приватну виноробню, – поділився голова Староушицької об’єднаної тергромади Анатолій Тимчук.

Наразі Сергій Толстіхін розробляє зелені маршрути для 10 українських тергромад: семи з Хмельниччини, двох – з Вінниччини та однієї – з Тернопільщини. Наявність такого  маршруту дає відповідь на питання: що подивитися, чим зайнятися, де зупинитися і де поїсти.

Якщо турист в одному місці знаходить відповідь на всі ці питання, він витрачає вдвічі або й втричі більше коштів. Наприклад, тепер біля 700-річної кринички постійно зупиняються джипи. Люди набирають воду, фотографуються. Місцеві жителі помітили зміни: у розташованому  поруч сільському магазинчику одразу ж пожвавилася торгівля, – зазначає Сергій Толстіхін.   

До кінця року у Староушицькій тергромаді планують облаштувати ще два грін поінти – на горі Теремець та на самій Бакоті. Зацікавилися ідеєю створення відпочинку, за словами Сергія Толстіхіна, й у Меджибізькій ОТГ. При створенні зелених маршрутів для тергромад області експерти передбачають ще один компонент – перебування у Хмельницькому.

Щоб туристи спочатку приїздили в обласний центр, ночували там, а згодом вирушали у громади. Зараз Староушицька ОТГ має карту, яка називається “Легенди Пониззя”. В один регіональний маршрут ми об’єднаємо також Китайгородську та Дунаєвецьку тергромади і назвемо його  “Гостинне Пониззя”, – підсумовує  експерт.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter