Новини
Екологія

На Південному Бузі у Хмельницькому збирали мертву рибу (ВІДЕО)

Поки хмельничани переймалися проблемами смороду у місті, на Південному Бузі збирали чергових мертвих рибин. “Довгограюча” історія із загибеллю риби в обласному центрі все ніяк не завершиться. Екологи кажуть, що риба гине від задухи, проте якихось заходів, які б забезпечили їй виживання, на водоймі не помітно. Вода ж у Бузі, нагадаємо, все ще не придатна для купання.

Кілька десятків тисяч гривень, витрачених приватним підприємцем минулого року на придбання тонни товстолоба, яким зарибили водойму, у літні місяці час від часу спливають на поверхню Південного Бугу догори черевом. Іноді стають поживою для черепах, іноді – черговим завданням для чоловіків у човні з сачком в руках.

Як виловлювали у воді величезного товстолоба, зафіксували хмельничани та виклали у соцмережах, прокоментувавши так:

Тим часом Буг очищують від мертвої риби.

Відео: Хмельницький LVIE

Попри запевнення екологів, що перегній, який скинули неподалік річки у селі Олешин, в жодному випадку не потрапить у Південний Буг та не завдасть йому шкоди, хмельничани, коментуючи відео, пов’язують загибель риби саме з тим, що щось таки зі скинутого як не на березі, то в полі, у воду потрапило. Хоча й без тваринних відходів річка давно і безнадійно забруднена. Про що не втомлюються писати мешканці Хмельницького, яким не байдуже.

Проблема забруднення Південного Бугу та загибелі риби – не нова для Хмельницького, проте цього року вона, схоже, постала надто гостро. Хмельничани, яким не байдуже до долі водойми кажуть:

Поки що вона сирота, обділена увагою міської влади… Інколи, на свята, Південний Буг отримує “на показ” певну увагу: раз в рік перед купальним сезоном біля пляжу виливають у воду зелену пасту із мікроскопічної водорості хлорела… Ефект від цього “очищення” сумнівний… (читайте висновки кандидата біологічних наук В. Триліса з Інститут гідробіології НАН України). Ну, іще можуть на камери “зарибити” річку. Але системно нею на жаль не займалися навіть до війни… Зараз про річку зовсім забули. Не на часі. Перевірок Держекоінспекції нема. І підприємства-забрудники вище по течії спокійно зливають недоочищені/неочищені стоки. Наслідки не забаряться: в серпні буде мор риби… Якщо не почати виправляти ситуацію наявними засобами.

Ще одна проблема, яка непокоїть містян – те, як “делікатно” тих, хто йде відпочивати на міський пляж, попереджають про заборону купання у річці.

Два скріншоти! Або як виглядає цинізм по-хмельницьки! Уважно роздивіться дати на скріншотах, бо дописи зі скріншотів зроблені з різницею в одну добу. Перше – 21 липня, інше 9 годин тому, тобто 23 липня. ЧИТАЙТЕ! ДУМАЙТЕ! Чомусь ніде на міському пляжі немає повідомлень чи оголошень, що у воді кишкова паличка! Але є чим рятувати утопельників! А вода? Та вода, судячи з логіки КП “Парки і сквери”, придатна для того аби тонути! Рятувати ж є чим!написав хмельничанин Віктор Карван.

На табличці, що висить на вході на пляж, написано: Шановні відвідувачі пляжу! Рекомендуємо тимчасово використовувати пляж як зону відпочинку (без купання)

Нагадаємо, тиждень тому в екологів повідомили результати лабораторних аналізів води з Південного Бугу, які показали незначне перевищення деяких показників. Патогенних організмів у воді не виявили, проте від купання в межах міського пляжу хмельничанам радили утриматися. От тільки навряд чи всі хмельничани, які у спеку обирають для відпочинку територію біля водойми, читають потрібні пабліки у соцмережах. А табличка, як бачимо, про можливу небезпеку їх не попереджає…

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook