Новини
Події

Заполітизовано та непрофесійно: справу ексочільника Хмельницької ОВА закрили

За словами адвоката колишнього очільника Хмельницької ОВА Сергія Гамалія, відкрита проти його підзахисного справа мала “політичне забарвлення”, а патрульна поліція Чернівців «неправильно склала протокол». З п’ятої спроби у залі суду таки зібралися всі учасники процесу, аби вислухати єдиного свідка захисту, а потім суддю, яка й поставила крапку у судовому процесі, що тягнувся замалим не два місяці.

Нагадаємо, перше судове засідання по справі про нетверезе кермування відбулося 2 травня – тоді на нього не з’явився Сергій Гамалій. Слухання перенесли на 18 травня – тоді не прийшов захисник, і слухання знову перенесли. На третьому засіданні були вже і обвинувачений, і його захисник. Тоді ж була оприлюднена довідка обласного бюро судово-медичної експертизи у Чернівцях з результатами аналізів на вміст алкоголю, зроблених у той день, коли ексочільника Хмельницької ОВА зупинили правоохоронці. Як було зазначено у довідці, етанолу в крові Сергія Гамалія не виявили. 23 червня мало відбутися четверте засідання по справі, на якому планували вислухати свідка захисту – заступника начальника Хмельницької ОВА Сергія Ткачука. Але й він у залу суду не прийшов. Свою відсутність згодом посадовець пояснив терміновим відрядженням у Київ.

І ось нарешті на 5 засіданні, що відбулося вчора, 29 червня, у Першотравневому районному суді Чернівців зібралися і обвинувачений, і захисник, і свідок. Як проходило засідання, розповіли журналісти ЖАР.INFO.

Як уже зазначалося, на засідання прибув свідок захисту Сергій Ткачук, який, за словами Сергія Гамалія, весь час був з ним на зв’язку телефоном.

Далі цитуємо:

Під час засідання стало відомо, що у машині Сергій Гамалій перебував не один. Разом з ним їхав громадянин Юрій Трачук, який написав розписку і зобов’язався довезти його за адресою проживання. Щоправда, незрозуміло, про яке саме місце йшлось у документі, адже він був написаний від руки та нерозбірливо в цій частині.

Ось ця обставина теж неймовірно цікава, адже свідком захист викликає людину, яка фізично не була присутня на місці події. А от людину, яка писала розписку і брала на себе зобов’язання доставити експосадовця в залі суду бачити не захотів ані захист, ані суд?

У матеріалах справи містився відеозапис з нагрудних камер патрульних. Диск слуга Феміди виймала під час засідання, але під час оголошення матеріалів справи не оголосила про його наявність та не досліджувала його. Хоча докази в суді досліджуються в сукупності. Лише з постанови суду стало відомо, що відеозапис все ж таки досліджувався в нарадчій кімнаті.

Вишенькою на торті стало те, що захист майже одразу після допиту свідка клопотав про закриття. Підстава – результат експертизи крові, де алкоголю не виявили, та процесуальні помилки під час заповнення документів патрульними. Хоча ось тут теж цікаво. Експертиза в медзакладі має відбуватись не пізніше 2 годин від моменту зупинки і складання протоколу. З Чернівців до Хотина 63 км в один бік і стільки ж в інший. Тож час проведення експертизи, ймовірно, на межі фолу. Як, власне, незрозумілою взагалі була мета цієї поїздки туди-сюди.

Також у судовому засіданні адвокат Сергія Гамалія стверджував, акт огляду на стан сп’яніння був виписаний в одному примірнику, а автомобіль зупинили поза межами блокпоста.

За словами судді Наталі Піхало, у матеріалах справи вона не побачила доказів того, що обвинувачений допустив порушення правил дорожнього руху, відтак після того, як його зупинили патрульні, він не зобов’язаний був виконувати їхні вимоги, відтак складені проти нього документи не можуть слугувати доказами у суді.

Справу про нетверезе кермування ексочільником Хмельницької ОВА закрито, Сергія Гамалія виправдано.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook