Новини
Статистика

Хмельниччина – на 8 місці в рейтингу регіонів за індексом місцевого благополуччя

Хмельницька область увійшла до рейтингу регіонів України за Індексом місцевого благополуччя (ІМБ / LWBI – Local Well-Being Index), який є авторською розробкою дослідницької лабораторії Rating Lab та впроваджений на потужностях платформи для онлайн-досліджень Rating Online.

Індекс побудований на результатах опитування майже 9000 респондентів в 22-х областях та м. Києві, які давали оцінки власним містам і селам за 22-ма показниками. Показники за результатами факторного аналізу були об’єднані в 5 складових Індексу місцевого благополуччя:

1.Емоційне сприйняття свого населеного пункту

Включає: силу, красу, жвавість, цікавість, прогресивність, унікальність свого міста/села

2.Рівень цивільної безпеки

Включає: безпеку дітей, пішоходів, безпечність в темну пору доби, екологію

3.Рівень освіти і медицини

Включає: оцінки дошкільних та шкільних закладів, медичних послуг

4.Впорядкованість свого населеного пункту

Включає: архітектуру, чистоту, розвиненість культурного життя, зон відпочинку, громадського транспорту, якість доріг

5.Економічні можливості

Включає: легкість пошуку роботи, ведення бізнесу, розміри доходів у населеному пункті

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

У загальному аналізі, найкращі оцінки отримало емоційне сприйняття свого населеного пункту (0.7), а найгірші – економічні можливості (-0.9) (значення коливаються від -3 до 3). Емоційне сприйняття – єдиний індекс, де жодна область не отримала від’ємне значення. Рівень цивільної безпеки в середньому по країні оцінили на 0.3 бали, медицини і освіти на 0.2, а впорядкованості на 0.1.

За результатами кластерного аналізу респонденти були розподілені на чотири групи: «оптимісти» (24%), «помірні оптимісти» (30%), «помірні песимісти» (24%) та «песимісти» (22%). За основу розподілу бути взяті такі критерії: оцінка стану справ в Україні, області, населеному пункті; оцінка змін у власному житті; оцінка очікуваних змін у найближчому майбутньому.

Відносно більше «оптимістів» виявилося у Києві (68%), Івано-Франківській (63%), Львівській (62%), Хмельницькій (61%) та Київській (60%) областях. Тоді як найменше «оптимістів» у прифронтових Херсонській (27%) та Запорізькій (31%) областях. На цьому тлі помітно вирізняються Харківська область, де рівень оптимізму (54%) вищий, ніж у сусідній Сумській (41%); а також Дніпропетровська, де рівень оптимізму (51%) вищий, ніж у сусідніх Миколаївській (46%) та Полтавській (45%) областях.

Першість у рейтингу регіонів за Індексом місцевого благополуччя (LWBI) впевнено посідає Київ (0,9 балів за шкалою від -3 до +3). За ним слідують ряд областей, які мають загальне позитивне значення індексу: Львівська (0.4), Івано-Франківська (0.3), Харківська (0.3), Одеська (0.3), Волинська (0.3), Київська (0.2) та Хмельницька (0.2) області.

«Області-середнячки» з більш нейтральними оцінками (значення індексу коливається від +0.1 до -0.1) – це Чернівецька, Черкаська, Рівненська, Вінницька, Тернопільська, Закарпатська, Чернігівська, Дніпропетровська. Ще ряд регіонів отримали від’ємні значення індексу на рівні від -0.2 до -0.3: Житомирська, Полтавська, Кіровоградська та Сумська області. Найгірші оцінки мають Запорізька (-0.5), Миколаївська (-0.5) та Херсонська (-1.0) області.

Київ отримав перше місце за чотирма складовими Індексу, крім цивільної безпеки, за якою першість належить ряду західних областей тоді сама столиця лише в середині списку.

Також Київ – єдиний регіон, де значення Індексу економічних можливостей позитивне, тоді як у решти 22 регіонів – від’ємне.

За типом поселення люди в селах значно гірше оцінили місцеве благополуччя, ніж містяни. Винятком є лише цивільна безпека, де села випередили міста. Чим старші респонденти, тим краще вони оцінили місцеве благополуччя в своїх містах і селах, тоді як молодь давала більш скептичні оцінки. Забезпечені і «оптимісти» також дали найвищі оцінки.

Детальніший аналіз рейтингів областей за компонентами Індексу місцевого благополуччя (LWBI):

ЕМОЦІЙНЕ СПРИЙНЯТТЯ СВОГО НАСЕЛЕНОГО ПУНКТУ

Лідерами за емоційним сприйняттям своїх регіонів стали Київ (1.8), Харківська (1.1), Одеська (1.1), Львівська (1.0), Івано-Франківська (0.9) та Волинська (0.8) області.

РІВЕНЬ ЦИВІЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ

Лідерами за оцінками рівня цивільної безпеки є ряд західних та центральних областей, а саме: Івано-Франківська (0.9), Волинська (0.8), Львівська (0.8), Тернопільська (0.7), Вінницька (0.7), Хмельницька (0.7), Чернівецька (0.6) та Черкаська (0.6).

РІВЕНЬ ОСВІТИ І МЕДИЦИНИ

Лідерами за оцінками рівня освіти та медицини є Київ (0.9), Чернівецька (0.6), Івано-Франківська (0.6), Волинська (0.5), Одеська (0.4), Львівська (0.4), Хмельницька (0.4) та Рівненська (0.4).

ВПОРЯДКОВАНІСТЬ НАСЕЛЕНОГО ПУНКТУ

Лідерами за оцінками впорядкованості населеного пункту є Київ (1.0) та Харківська (0.7) область. Відносно високі оцінки (0.4) отримали також Львівська, Одеська та Івано-Франківська області.

ЕКОНОМІЧНІ МОЖЛИВОСТІ

Київ – єдиний регіон, де значення Індексу економічних можливостей позитивне (0.3), тоді як у решти 22 регіонів – від’ємне. Отже, після столиці відносно кращі оцінки за рівнем економічних можливостей мають Київська (-0.5), Львівська (-0.6), Харківська (-0.7), Одеська (-0.7) та Дніпропетровська (-0.8) області.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook