Новини
Інтерв'ю

Підполковниця поліції Інна Глега: «Межа між можливостями чоловіків і жінок буде стиратись»

Інна Глега – підполковниця поліції, начальниця сектору комунікації ГУ Національної поліції в Хмельницькій області. На служ­бу в ор­га­ни внут­рішніх справ поліціянтка пот­ра­пи­ла в 1999 ро­ці. Комунікація – основа її діяльності, адже вона не лише речниця поліції, а й представниця поліції діалогу.

Життя Інни Глеги до повномасштабного вторгнення росії було насиченим і різноманітним. В одній особі поєднувалось чимало ролей: матері, дружини, доньки, правоохоронниці, байкерки, тренерки. З 2017 року вона є тренеркою Нацполіції – з навчальними програмами відвідала не одне місто України. Останній тренінг, наприкінці 2021 року, був у Маріуполі. А вже на початку 2022-го усе кардинально змінилося…

Перші дні повномасштабного вторгнення

У ніч з 23 на 24 лютого 2022 року Інна Глега перебувала на добовому чергуванні. Зізнається, поліцейських систематично готують до надзвичайних ситуацій. Тому бойова тривога лише запустила натренований алгоритм дій.

«Після чергування я мала їхати на навчальну сесію. Квитки були на руках. Правильно кажуть: хочеш розсмішити Бога – розкажи йому про свої плани. Були далекі перспективи, менші цілі, і в один момент утворилося провалля невизначеності», – розповідає поліціянтка.

За словами Інни Глеги, інструкції передбачали чіткі кроки для особового складу, але на практиці, в екстремальних умовах, реалізація «кульгала». Хоча, з огляду на ситуацію, з усіх структур Національна поліція була найбільш підготовлена.

«Прибули по тривозі. Всі отримали зброю. Ми не знали, що нас чекає: чи будемо працювати як поліцейські, чи доведеться відбиватися, відстрілюватися. Але ми всі були до цього готові. Весь особовий склад фактично жив на роботі. В кабінетах з’явилися холодильники, продукти, ковдри. Додому відпускали на годину-дві – побачитися з сім’єю. 24/7 ми патрулювали вулиці, забезпечували правопорядок. Рівень злочинності в перші дні повномасштабного вторгнення значно знизився», – пригадує пані Інна.

На зміну звичним правопорушенням прийшло виявлення та фіксація випадків колабораціонізму. Як розповідає поліціянтка, в перші місяці чимало людей боялися всього, підозрювали багатьох у зраді, масово дзвонили за екстреними номерами. Представники поліції розуміли, що люди налякані, але все ж перевіряли всі повідомлення, розповідали людям, як діяти, і самі вчились «з коліс».

Ставлення до лідерства жінок у Нацполі

За словами Інни Глеги, майже у всіх сферах роботи Національної поліції України працюють жінки, все більше представниць сектору безпеки обіймають керівні посади. Тенденція показує – жінок у структурі поліції буде більше: це пов’язано не лише з військовими діями, а й з тим, що все більше дівчат навчаються у вишах Міністерства внутрішніх справ. За словами підполковниці, перешкод для жінок в поліції зараз немає.

«Нещодавно хмельницька поліція організувала курс з пілотування дронів, де навчалися лише жінки. На мою думку, межа між можливостями чоловіків і жінок буде стиратись», – каже Інна Глега.

Також підполковниця розповідає, що під час набору у підрозділ «Лють», який бере безпосередню участь в активних бойових діях, наступах, звільненні територій, прориві оборони ворога, чимало дівчат, в тому числі і з Хмельниччини, виявили бажання служити саме в ньому.

Найважче у професії – повідомляти про смерть

Півтора року повномасштабної війни – виклик для суспільства. Прощання у містах та селах із загиблими – чи не щодня… В цей період пані Інна пережила особисту трагедію – втратила батька. Каже, що дуже важко повідомляти іншим про втрату близької людини.

«На початку повномасштабної війни в Хмельницькій області була страшна аварія. Загинули люди, яким вдалося втекти з-під обстрілів з окупованих територій. Їх чекали рідні, мали надію на зустріч, але в новинах побачили інформацію про ДТП. Почали надходити дзвінки від родичів. Повідомити про смерть було найважче. Після того я стала більше цікавитись психологією, спілкувалася з представниками ізраїльської коаліції психотравми щодо проведення для всіх працівників поліції курсів про те, як повідомляти про смерть», – розповідає поліціянтка.

Власне, вона взялася за організацію навчань для колег і представників ДСНС. Незабаром відбудуться перші заняття.

Комунікація – основа діяльності Інни Глеги. За її словами, під час повномасштабної війни кризові комунікації перетворилися  на частину боротьби з інформаційно-психологічними операціями (ІПСО), фейковою та викривленою інформацією, яка спеціально поширюється і на яку потрібно швидко реагувати, щоб відновити баланс і стабільність.

«Раніше багато говорили про кризові комунікації, але фактично стикалися з цим досить рідко. Прикро, що за таких умов в країні з’явилось більше можливостей відточити свої навички та вміння, аби завдяки інструментам комунікації досягти згуртованості та взаєморозуміння, розповідає речниця поліції.Швидка та ефективна реакція на кризу допомагає зменшити негативні наслідки та не дати несприятливій ситуації розвиватися. Це вміння корисне як під час виконання службових обов’язків, так і в особистому житті».

Цінності і цілі

Початок активних воєнних дій був надскладним періодом для Інни Глеги. На той час її донька, курсантка військового вишу, була в Києві. Вивезти дівчину з міста, яке атакували вороги, не було можливості, адже підполковниця розпочала службу в посиленому режимі. До того ж існувала ймовірність, що курсанти могли стати до оборони столиці:

«Морально було дуже важко. Я знала, що мушу допомогти дитині, але не знала, як це зробити. На щастя, допомогли друзі, і все вирішилося».

Наразі будь-який вільний від служби час Інна Глега приділяє рідним.

«Коли все добре, здається, ти все встигнеш. Війна ж дала особливу цінність сім’ї. Це перша підтримка і опора, яка у мене є», – каже вона.

Також, попри щільний графік роботи в секторі безпеки та оборони, пані Інна знаходить час на саморозвиток та творчість.

«Життя не зупиняється, і ми мусимо жити попри те, що відбувається довкола. Немає нічого поганого в тому, що ми живемо своїм життям. Ті, хто на передовій, воюють саме заради того, щоб ми жили і розвивалися як нація. Найстрашніше – якщо нас знищать не просто фізично, а й психологічно. Тоді нація перестане існувати», – наголошує поліціянтка.

Саме з таких переконань Інна Глега відновила участь у призупинених проєктах. Зокрема, повернулась до тренерської діяльності.

«Я є тренеркою Національної поліції, працювала з тренерами консультативної місії Євросоюзу в проєкті, який пов’язаний з поліцією діалогу, веденням переговорів. Тому охоче ділюсь знаннями з комунікації з поліцейськими, а тепер – і з цивільними. Особливо полюбляю брати участь у благодійних заходах».

За словами Інни Глеги, зараз важко щось планувати, але маленькі кроки допомагають повертатися до звичного життя:

«Будую плани на сьогодні, завтра, на тиждень, а іноді не боюся думати і про події за місяць. Хочу розвиватися у сфері комунікації, більше вивчати кризові переговори. Цінно для мене ділитися знаннями, зокрема, в планах  – робота з підлітками, адже вміння вести переговори – це корисна навичка, яка знадобиться будь-кому. Це може попередити булінг, навчить будувати стосунки, знаходити компроміси».

На початку повномасштабного вторгнення журналісти запитували пані Інну, чи комфортно їй фарбуватись, доглядати за собою, в той час, як точаться запеклі бої. Вона завжди відповідала, що їй важливо мати зв’язок з мирним життям, а щоденні ритуали допомагають у цьому.

«Я набагато корисніша суспільству, коли я не в паніці, спокійна. Мені важливо мати частинку минулого життя, – ділиться пані Інна. – Маємо пам’ятати за будь-яких обставин, що життя продовжується і ми маємо жити. Інакше боротьба втрачає сенс».

Поліціянтка переконана: українці та українки стали іншими, навіть якщо продовжують займатися звичними справами. Змінилась мотивація, цінності, підходи. Війна показала, хто є хто.

Матеріал створено за підтримки Волинського пресклуб в рамках проєкту “Жіночі обличчя воєнного часу”. 

Читайте також:

Катерина Бурдуваліс: «Зараз кожен день – це героїчна сторінка історії України, яку треба зберегти»

Хмельницьке КП «Електротранс» одне із перших в Україні запровадило посаду гендерного уповноваженого

Владислава Музичук: херсонка, яка заснувала власну справу в незнайомому Хмельницькому

Катерина Луцик: «Моя мета – бути комунікаційним «місточком» між ветеранами та суспільством»

Відеоверсії інтерв’ю з героїнями проєкту можна переглянути на каналі Наголос за посиланням.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook