Новини
Репортаж

Хмельницькі лотомаркети: ігровий бізнес пішов у підпілля чи зник?

За три тижні після рішення Кабміну щодо припинення діяльності гральних закладів ми перевірили, чи працюють лотомаркети у Хмельницькому. 

У місті існує декілька локацій, де гральні заклади працювали ледь не на кожному кроці. Одна з них – квартал поблизу центрального продовольчого ринку.

На вулиці Вайсера три гральні заклади розташовувалися один за одним. Всюди двері зачинені. А на спроби достукатися – лише тиша. Написи «Національна лотерея» та «Золотий кубок» недбало замальовані чорною фарбою. Утім, деінде літери все ж проступають. Знизу видно залишки синього полотна, яким раніше були затягнуті стіни. Від кондиціонерів тягнуться обірвані дроти.

Двері одного з трьох закладів – з прозорим склом. На них – паперове оголошення «Розповсюдження білетів державних лотерей здійснюється кожного дня з 8 до 13 та з 14 до 19 години». За склом видно стійку з написом «лотерея». У зазначений на оголошені час лотомаркет, як і раніше, зачинений.

Жителька 16-поверхівки, розташованої поруч, знає більше.

«Раніше з вікон квартири постійно спостерігала жваве нічне життя поблизу одного з закладів. З настанням темряви туди часто під’їжджали автівки та приходили молоді люди. Якось, коли вночі раптово зникло світло у всьому кварталі, з приміщення «лотереї» висипала юрба у понад десяток молодих людей, – пригадує хмельничанка. – Але після прийняття постанови ще вдень двері в приміщення зачинили, а рекламу з цього лотомаркету знімали тієї ж ночі. Наступної ночі біля іншої «лотереї» стояв вантажний автомобіль і туди-сюди ходили якісь люди».

Невеличкий лотомаркет навпроти Центру надання адміністративних послуг на вулиці Соборній теж зачинений. За склом – щільні штори. Вивіска «Космолот», що була тут ще тиждень тому, зникла.

«Після постанови тут одразу закрилися. І більше нема автомобілів, на яких раніше сюди постійно під’їжджали клієнти», – розповідають продавчині сусідньої крамниці.

Ще на одному із закладів на вулиці Вайсера – оголошення про оренду з номерами телефонів.

А на колишньому лотомаркеті на вулиці Соборній замість вивіски «Національна лотерея» зараз проступає напис «Рибалка». Кілька хвилин спостерігаю за цим закладом. Раптом двері прочиняються, і з невеличкої щілини хтось просовує руку. Наближаюся та бачу чоловіка років 35-ти. Він намагається приборкати обрубаний електричний дріт, що звисає навпроти дверей. «А ви працюєте?» –  заглядаючи у щілину, запитую у чоловіка. – «Ні, тут зачинено», – поспіхом відповідає він. – «А що тут було раніше?» – наполягаю я. – «Рибальський магазин», – мовить коротко чоловік та швидко зачиняє двері,  облишивши спроби прибрати кабель.

Натомість на території ринку працює невеличка крамничка із табличкою «Лотерея». За стійкою дві жінки передпенсійного віку. В асортименті – лотерейні квитки. Кажуть, їхній та подібні заклади  під заборону не потрапили, оскільки гральних автоматів тут ніколи не було.

На Проскурівській, навпроти приміщення місцевої прокуратури, лотомаркет також закритий жалюзі. А літери на вивісці замальовані білою фарбою.

На вулиці Івана Франка вивіска закрита целофаном, закріпленим скотчем. Стіни зсередини закриває щільна непрозора завіса. Хмельничани, які працюють у торговельних закладах поруч, кажуть: періодично у цей колишній лотомаркет приїжджають його працівники. Що відбувається всередині, невідомо. Але, кажуть, раніше заклад користувався популярністю. Біля нього постійно спинялися автівки, а клієнтами були переважно чоловіки від 25 років.

dav

За детальнішою інформацією ми письмово звернулися у Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України. На питання, скільки саме закладів з табличкою «Національна лотерея» та «Космолот» припинили свою діяльність після рішення Кабміну у Хмельницькому, а також про те, яке обладнання було вилучене та чи проводяться подальші перевірки таких закладів, протягом тижня відповідь так і не надійшла. 

Нагадаємо, у квітні 2019 Хмельницький міський голова Олександр Симчишин повідомив: всі місцеві гральні заклади розташовувалися у приватних приміщеннях. Зокрема, і в багатоквартирних житлових будинках, які нині зняті з балансу міської ради та є співвласністю мешканців. І лише в одному приміщенні комунальної форми власності – «Дитячому світі» – на законних підставах розповсюджують лотерейні квитки. Всі громадяни, які стали свідками роботи гральних закладів, можуть звертатися на урядову телефонну лінію за номером 1545 (натиснути «5» для з’єднання з оператором).  

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter