Новини
Економіка

Що робить хмельницький «Електротранс» для стабільної роботи

На Хмельницькому комунальному підприємстві «Електроранс» наразі не вистачає 7-10 водіїв тролейбусів та стільки ж кондукторів, адже ці два фахівця працюють лише у парі. Разом з тим, за останні декілька років на підприємстві вдалося зупинити відтік кадрів, каже його директор Віктор Паламарчук.

На думку керівника підприємства, нестача кадрів – давнішня проблема, яка пов’язана з колись низькою зарплатою на КП «Електротранс». Нині ж водії тут при місячній нормі у 165 годин отримують до 8 тисяч гривень. Сумісники – 12 тисяч. А деякі водії мають 16 і навіть понад 20 тисяч гривень.

Дохід кондукторів – 6,5-7,5 тисяч, а інколи – і 10 тисяч гривень. Чимало з них, за даними Віктора Паламарчука, періодично вирушають на сезонні роботи у Польщу, після завершення яких знову повертаються на комунальне підприємство. Тому кадрову ситуацію тут можна назвати нестабільною.

Від 1 березня на «Електротрансі» відбудеться чергове підвищення зарплати, після чого тут очікують на остаточне призупинення відтоку кадрів.

З 1 березня вступає у силу нова галузева угода, яка тягне за собою збільшення місячного заробітку на 15%. Наприклад, якщо раніше водій отримував 16 тисяч гривень, то після підвищення отримуватиме 18,5 на руки. А кондуктор – 11-12 тисяч гривень, – каже Віктор Паламарчук.

Наразі на підприємстві працює 154 водія. Із них 12 жінок. Наразі тут готують ще 9 водіїв. Навчання триває понад п’ять місяців.

Майбутні водії вже провчилися 2 місяці. Всього навчання триває 5,5 місяця, значно довше, ніж для кермування легковим автомобілем, – зазначає директор комунального підприємства. – Водій тролейбуса повинен також розумітися на будові транспортного засобу, електроніці, відслідковувати на моніторі всі показники тролейбусу, бачити ймовірні недоліки. Уміти або самому їх усунути, або викликати спеціальну ремонтну групу.

Після завершення навчання учнів нової групи на підприємстві сподіваються випустити на маршрут ще п’ять тролейбусів у дві зміни. Наразі їх працює максимум 77. Хоча реально в автопарку їх – 90.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter