Новини
Інтерв'ю

Сергій Сакін: «Бути депутатом – значить, втілювати корисні проекти для міста»

За п’ять років, протягом яких ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза» очолює Сергій Сакін, підприємству вдалося вийти на новий, вищий рівень, збільшити обсяги експорту, оновити потужності та запустити нову торгову марку. Проте на досягнутому очільник підприємства зупинятися не збирається. Навпаки, мріє про те, аби його знання та вміння послужили на користь громаді. Саме тому прийняв рішення балотуватися у депутати Хмельницької міської ради від політичної партії «Слуга Народу».

Довідка: Сергій Сакін народився у місті Шостка на Сумщині. Має дві вищі освіти – закінчив Полтавський кооперативний інститут та Київський національний торговельно-економічний університет. Працював на Шосткинському молокозаводі – майстром цеху виробництва плавленого сиру, майстром апаратного цеху, менеджером з впровадження нових технік і технологій. Довгий час був директором фірмового ресторану «Шосткинського молокозаводу». Також очолював молокозаводи у Конотопі та Глухові. 2012 року приїхав на Хмельниччину, аби працювати директором Кам’янець-Подільського молокозаводу «Лактіс».

Власне, звідти Сергія Олександровича й «переманили» 5 років тому, аби він очолив ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза». Про свої здобутки Сергій Сакін розповідає охоче. Пишатися йому є чим, адже підприємство на той момент, коли він взявся його очолювати, переживало не найкращі часи.

– Що вдалося зробити за п’ять років такого, що було важливо для підприємства?

– Збудували з «нуля» сучасний цех з виробництва вершкового масла, провели реконструкцію та модернізацію декількох інших цехів. Створили нову лінію продукції під торговою маркою «Зелений хутір», адже стара, давно відома (і не лише хмельничанам) торгова марка «Вершковий рай» свого часу дискредитувала себе. Маємо на території обласного центру близько трьох десятків точок продажу наших виробів. Завдяки якісній маркетинговій роботі значно збільшили експорт товарів. Загалом, є чим пишатися, але й є ще над чим працювати.

– Ви йдете кандидатом у депутати до Хмельницької міської ради. Що спонукало Вас до такого рішення?

– Я вважаю, що інтереси громади у міській раді мають представляти не лише бізнесмени, забудовники, громадські діячі, а й промисловці також. Особливо – керівники великих підприємств. Не для того, аби лобіювати якісь власні питання, а для того, аби підприємства, які ми очолюємо, могли розвиватися, а отже, давати прибуток – бюджету, робочі місця – людям, створювати позитивний імідж – місту. Свого часу я зіштовхнувся з такою проблемою: міська влада не бачить місцевого виробника, як учасника, зокрема, тендерів на поставку тієї чи іншої продукції. І лише після того, як почався карантин, у місті нарешті про нас згадали – саме тоді у закладах торгівлі запустили акцію «Підтримай місцевого виробника». Я хочу, аби нас «бачили» і надалі, а не лише під час якихось надзвичайних ситуацій.

– Як вплинув на роботу Вашого підприємства карантин?

– На щастя, ми обійшлися без значних потрясінь та проблем. Ми від початку запровадили жорсткий контроль за станом здоров’я наших працівників, тому ні спалахів хвороби у колективі, ні збоїв у роботі підприємства, яке працює в цілодобовому режимі, не допустили.

Єдиний клопіт, з яким ми зіштовхнулися і який довелося вирішувати самотужки – це довезення наших працівників до місця роботи. Бо тут зійшлося разом навіть дві проблеми. По-перше, чимало людей, які працюють на підприємстві, – не хмельничани, їм доводиться добиратися на роботу з прилеглих сіл та районів. А за відсутності на той момент приміського транспортного сполучення зробити це було складно. Тому ми купили мікроавтобус, яким возили людей, і так вирішили це питання.

А друга проблема, яка більше стосується уже Хмельницького – чому у нас багато немісцевих працівників? Тому що мешканці міста неохоче йдуть працювати на підприємство. Причина – банальна і навіть, напевно, трохи дивна: люди кажуть, що їм у межах міста надто багато часу доводиться витрачати на дорогу до місця роботи. Я й сам це відчуваю на собі: з Виставки у глибину Гречан я автомобілем іноді добираюся майже годину. Це ненормально, і це одне з завдань, над яким би я працював у першу чергу в якості депутата. Налагодження нормальної, зручної транспортної логістики у місті – для мене одне з пріоритетних завдань.

Крім того, є ще чимало питань у галузі транспортної інфраструктури, які потребують нагального вирішення. У нас ще є чимало доріг, які потребують ремонту. Але всі ремонтні роботи проводяться протягом робочого дня, створюючи ті самі транспортні колапси на дорогах, через які люди нікуди не можуть дістатися вчасно. І цю проблему також потрібно вирішувати. І ми її будемо вирішувати, бо за правильного планування, ці роботи можна виконувати так, аби вони не паралізували рух у половині міста.

– Які ще проблеми обласного центру для вас є пріоритетними?

–  Як батько, я хочу, аби моя дитина отримувала якісну освіту. І вчилася при цьому не у переповненому класі і не в переповненій школі. Щоб шкіл та дитсадків вистачало на всіх. Щоб заклади освіти фінансувалися належним чином, і з батьків нарешті припинили «витрушувати» гроші то на ремонт класу, то на ремонт школи, то ще на якісь потреби. Ці питання є в програмі нашої партії на найближчі 5 років, і я домагатимуся того, аби ці проблеми були вирішені.

Як хмельничанин, я мрію про те, аби у місті думали не лише про зведення нового житла та офісних центрів. Місто має бути комфортним для людей, а це означає, що в ньому мають бути не лише будинки, а й зони відпочинку – парки, сквери. Це й для здоров’я корисно: коли місто зелене – у ньому і дихається, і живеться легше та радісніше.

Тому звідси переходимо до ще одного важливого питання – медицини. Люди мають довіряти системі охорони здоров’я і отримувати якісні послуги, знову ж таки, без «подяк» лікарям і вчасно. А лікарі, в свою чергу, мають отримувати гідну оплату своєї праці та комфортні умови роботи. У місті має вистачати «швидких», аби люди не скаржилися на те, що доводиться довго чекати, а то й помирати, не отримавши вчасної допомоги медиків.

Отож три питання – інфраструктура, освіта та медицина – для мене особисто і є пріоритетними. Хоча, звісно, проблем, які потребують нагального вирішення, у місті набагато більше.

– Чому Ви вважаєте, що будете хорошим депутатом?

– У мене є досвід, є позитивні результати. Бути депутатом – значить, втілювати корисні проекти для міста, вирішувати проблеми хмельничан. Я бачу себе в політиці, тому що маю позитивний досвід в управлінні та власні політичні погляди, які хочу реалізувати.


Політична агітація
Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter