Новини
Віньковецька селищна

На Хмельниччині невідомі заради заробітку понівечили липи

Аби заробити на продажі липового цвіту, не докладаючи особливих зусиль для його збирання, невідомі особи порізали та поламали дерева на околицях трьох сіл у Віньковецькій громаді. Місцеві кажуть, так нівечать дерева вже не вперше. Екологи ж зазначають, штраф за такий злочин – трохи більше пів тисячі гривень.

Після “заготівельних робіт”, що їх провели невідомі, замість дерев залишилися лише обрубки стовбурів, на яких ще нескоро, а може, й ніколи вже не буде липового цвіту. Замість обривати липовий цвіт, як це роблять зазвичай нормальні люди, “заробітчани” ріжуть дерева по самий стовбур, гілляки забирають, а решту або залишають там же, або підкидають на чужі городи, тож люди мають все це ще й прибирати.

Мешканці села Майдан Олександрівський підозрюють, що нівечить дерева хтось зі “своїх”, проте піймати на гарячому поки що нікого не вдалося. Свою чорну справу “заготівельники” роблять або вночі, або рано-вранці. Вдень же, побачивши селян, тікають.

Дехто з місцевих мешканців ставить до такого вандалізму з розумінням. Мовляв, людям треба на чомусь заробити. Додають, кілограм сушеного липового цвіту коштує 200 гривень.

Минулого року, коли так само понівечили дерева, селяни звернулися до правоохоронців та у сільську раду. Проте результату це не дало ніякого.

Карачієвецький староста Іван Фішерюк зазначив: у всі села, які входять до старостату, яким він керує, передав повідомлення: побачить вандалів, буде розбиратися з ними на місці.

У держекоінспекції ж прокоментували: максимальний штраф за пошкодження дерев становить 510 гривень.

За інформацією Суспільне Поділля

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook