Новини
Інфраструктура

Припарковані з порушеннями авто у Хмельницькому забиратимуть евакуатором

У Хмельницькій міській раді до початку наступного року обіцяють визначитися з евакуатором, який використовуватимуть інспектори з паркування. Його можуть придбати як для комунального підприємства, так і залучити до надання такої послуги приватне підприємство. Наразі посадовці вивчають досвід Києва і Львова, де евакуатори застосовують декілька років поспіль. Питання мають вирішити до початку 2022 року.

Нам потрібно провести аналітику, скільки таких автомобілів може бути у Хмельницькому. Тому що, якщо теоретично кількість евакуацій буде не високою, то закуповувати евакуатор міському бюджету буде невигідно. А вигідніше провести конкурс і залучити приватне підприємство. Але на ціну евакуації це не вплине, оскільки є рекомендації Уряду щодо порогу, який  не можна переступати.  Мінімально це 900, максимально – до 1300 гривень, залежно від зони. Паралельно вирішується і питання про місце розташування зони з евакуйованими авто, – зазначив заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.  

Так чи інак, але евакуйовувати автомобіль будуть лише за певних умов.  Це – заблокований проїзд для інших автомобілів, зокрема і для  громадського транспорту. Ще донедавна такі випадки часто траплялися  у районі ЦНАПу та біля центрального продуктового ринку.  До прикладу, влітку  через неправильно припарковані автомобілі тролейбуси на вулиці Соборній не могли зрушити з місця протягом 40 хвилин. Також евакуйовувати планують ті автівки, які заблокували проїзд спецтехніки. Або коли автомобіль становить загрозу для безпеки дорожнього руху. Наприклад, при паркуванні на виїзді із двору. 

Нагадаємо, інспектори з паркування у Хмельницькому працюють від середини липня. Це поки що двоє осіб. Перші півтора місяця вони обмежувалися попередженнями, які залишали на лобовому склі. З вересня за порушення правил паркування почали складати  постанови про адміністративне правопорушення. Штраф у таких випадках становить від 340 до 680 гривень. За  чотири тижні вересня інспектори виписали 320 таких постанов. Передбачено, що протягом перших 10 діб можна сплатити лише 50% вартості штрафу. Цим, за словами Миколи Ваврищука, і скористалася переважна більшість оштрафованих.

Окрім того, за паркування, як раніше, відповідає поліція. Саме до правоохоронців можна звернутися зі скаргами на неправильно припаркований транспорт. Щоправда, інспектору з пакування значно простіше скласти постанову про адміністративне порушення. Оскільки такий працівник не зобов’язаний, як поліцейський, чекати на відсутнього водія – постанову він складає на власника авто.

Нині у Хмельницькому працюють лише два інспектори з паркування. Їх набрали за відкритим конкурсом. До таких працівників були основні вимоги: наявність вищої освіти, досконале знання правил дорожнього руху та досвід роботи на будь-якій іншій посаді від трьох років. Надалі штат планують розшири до шести інспекторів.

Паралельно триває спорудження нових парковок. Зокрема, на перехресті вулиць Подільської та Володимирської наразі будують багаторівневий паркінг. Проте очікується, що більшість парковок все ж розташовуватимуться поза межами середмістя.

Читайте також: Стоянка біля речового ринку у Хмельницькому стане платною

Більше про інспекцію з паркування у Хмельницькому – у сюжеті каналу Nagolos TV

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook