Новини
Дунаєвецька міська

Палац на Дунаєвеччині планує реставрувати хмельничанин

Хмельничанин Володимир Кузьмінський вирішив дати друге життя садибі Лозинських у селі Удріївці Дунаєвецької громади. Для цього він заснував громадську організацію “Удріївці. Історична спадщина Поділля“. І разом з волонтерами та членами ГО вже почав працювати над відновленням палацу, подібних якому немає.

Обрав для втілення свого задуму саме цей об’єкт чоловік тому, що подібних палаців більше немає. Тому його важливо зберегти для наступних поколінь. А для громади реставрація архітектурної пам’ятки принесла б користь як туристична “родзинка”. Водночас це позитивно вплине на розвиток села, збільшення його чисельності та створення нових робочих місць. До того ж Володимир народився та навчався в Удріївцях, тому це місце для нього рідне.

Фото: Суспільне Хмельницький

“Будівлю почав будувати пан Лозинський у 1840 році з місцевої глини. Тут випікали цеглу, а розчин готували на основі яєчних білків. 180 кріпосних працівників працювали під наглядом майстра. У 1859 році будинок перейшов до його племінника Дмоховського, який мав шість дочок. А коли народився син, він прибудував до нього дві башти”, – розповідає Володимир Кузьмінський.

Активіст планує в перспективі організовувати тури одного дня, об’єднавши маршрутом Удріївці, Маліївці (за 18 км звідси), Підлісний Мукарів, а також Тинну (де похований адмірал Шарль де Нассау-Зiген).

Окрім палацу Лозинських, в селі є ще будівля клубу, де раніше була панська каретна та возарня. Також неподалік збереглось приміщення конюшні (пізніше – школи). Крім того, вже відновлена панська криниця, в якій є вода.

“Ми прибрали територію, бо тут вже не було видно навіть цього палацу. Тепер почали робити документи для передачі її громадській організації. Наразі потрібно зібрати кошти і почати відновлення. Перш за все, потрібно замінити дах, бо він у дуже поганому стані. До нашої громадської організації долучаються волонтери з Кам’янця-Подільського, Хмельницького та інших куточків України. Вони допомагали нам розчищати територію”, – розповідає пан Володимир.

Місцеві жителі неоднозначно сприйняли ідею реконструкції садиби. Хтось підтримує, а хтось – ні. Влада ж не проти передати громадській організації цю територію, яка займає 6 гектарів і перебуває у занедбаному стані. Обстеження споруди ще не проводили.

Громадські активісти співпрацюють і переймають досвід Малієвецької історико-культурної організації “Малієвецька Спадщина” та налаштовані зберегти й відновити всі будівлі, облаштувати красивий парк зі старими реліктовими деревами.

За матеріалом Хмельниччина туристична

Читайте також: Палац Санґушків: зруйнована велич Хмельниччини

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook