Новини
Полонська міська

Порушення прав дитини в Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей на Хмельниччині

Ряд неприпустимих порушень прав дитини співробітники Офісу Омбудсмана виявили в Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» у місті Полонному Хмельницької області.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області.

У дописі йдеться про те, що замість того, щоб забезпечувати безпечні та гідні умови утримання та виховання, адміністрація закладу порушує права дітей, а саме:

  • не створені умови для здобуття освіти: діти шкільного віку в онлайн-форматі одночасно підключені до уроків з різних предметів, перебуваючи при цьому в одній кімнаті без нагляду дорослих. Тому замість навчання вони займаються більш цікавими для себе справами;
  • як укриття використовується підвальне приміщення, зовсім не адаптоване для перебування там дітей у випадку повітряної загрози. Діти змушені дихати пліснявою, якою покриті всі стіни, і харчуватися продуктами, які там зберігаються з гнилими овочами;
  • в ізоляторі, який зазвичай слугує приміщенням для перебування хворих дітей, проживають сторонні особи (будівельники);
  • з дітьми не працює психолог (моніторингова група не виявила його на робочому місці, відповідний наказ про це також відсутній).

Причому влітку 2023 року Представник Упоноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області вже відвідувала цей заклад (детальніше за посиланням: https://bit.ly/3Sx7Xyl ). Були виявлені порушення права дітей на охорону здоров’я та медичну допомогу, на достатній життєвий рівень, безпеку та здійснення соціального захисту, а також надані рекомендації для їх усунення. Для усунення виявлених недоліків на кошти ОВА був відремонтований дах, який протікав під час злив та в зимовий період.

Проте одне із зауважень стосувалось також відсутності вентиляції в укритті. Керівництво «Щасливого дитинства», ймовірно, вважає, що дана проблема вирішена, а «вентиляцією» тепер дітям слугує пробита дірка у стіні. Температурний режим у приміщенні – відповідний вуличному, – йдеться в повідомленні.

Відповідно до подання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо вжиття вичерпних заходів, спрямованих на усунення порушень прав дітей, які проживають у Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» у вересні 2023 року фахівцями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Хмельницькій області було організовано та здійснено позаплановий захід контролю, який підтвердив всі виявлені представництвом Уповноваженого в Хмельницькій області порушення (детальніше за посиланням: https://bit.ly/3OgrjF9 ).

Керівництво закладу також не відреагувало належним чином і після перевірки контролюючої робочої групи, в якій, окрім фахівців НССУ було залучено представників служби у справах дітей і Департаменту охорони здоров’я Хмельницької обласної військової адміністрації та Головного управління ДСНС у Хмельницькій області.

Заклад створений для соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, позбавлених батьківського піклування та тих, хто з різних причин не виховується у сім’ї.

Центр розрахований для перебування 20 дітей. На час візиту у ньому перебували 13 вихованців. Співробітники «Щасливого дитинства», зважаючи на вразливе становище дітей, мали б надавати їм всебічну допомогу та психологічну підтримку, бути опорою до відновлення та прикладом на шляху до кращого майбутнього.

Готуємо акти реагування Уповноваженого, – налаштовані рішуче активісти.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook