Новини
Репортаж

На військових у Хмельницькому витратили понад п’ять мільйонів гривень

Чотири роки поспіль влада Хмельницького опікується військовими частинами, які розташовуються на території обласного центру, виконуючи Указ Президента України «Про шефську допомогу військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України». Для Хмельницького таких частин указом було визначено чотири, проте наразі влада міста опікується 11 військовими частинами та Національною академією Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького. Відвідавши з вже традиційною інспекцією напередодні Дня Збройних сил України декількох підшефних, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин  зазначив:

«Ми вирішили, що не буде справедливо, якщо допомагатимемо лише тим, які визначені нам підшефними. Тому опікуємося всіма військовими частинами, які розташовуються на території Хмельницького».

За словами міського голови, допомога ця має різну фінансову складову, в залежності від кількості особового складу та завдань, які виконує військова частина. За чотири роки з бюджету міста на покращення матеріально-технічної бази підшефних вже виділено понад 15 мільйонів гривень, в тому числі, цьогоріч, – понад 5,3 мільйона гривень. Найбільше бюджетних коштів отримали прикордонники, 8-й полк спецназу, 19 ракетна бригада та 140 центр спецоперацій. Проте опіка влади Хмельницького над військовими не обмежується лише межами міста. Так, військова частина, яка дислокується у Грузевиці, теж два роки поспіль отримує з бюджету міста кошти на покращення матеріально-технічної бази.

У середу, 4 грудня, Хмельницький міський голова у супроводі преси відвідав декількох «підшефних», аби перевірити, як освоюються виділені з бюджету міста кошти та відзвітувати про це перед громадою.

Хмельницький військовий госпіталь

Відповідно до програми допомоги військовому лікувальному закладу, прийнятої два роки тому, на покращення матеріально-технічної бази закладу було виділено 700 тисяч гривень. Розбили цю суму на два транші: за перший – 300 тисяч гривень – купили ендовідеообладнання для проведення оперативних втручань на лор-органах. Другий – 400 тисяч гривень – витратили на придбання наркозно-дихальної апаратури. Крім того, завдяки використанню державних закупівель по системі Prozorro, вдалося зекономити близько 80 тисяч гривень, за які докупили додатково необхідний інструментарій для проведення операцій.

За словами начальника Хмельницького військового госпіталю полковника медичної служби Сергія Мельника, нове обладнання дозволяє розширити спектр оперативних втручань та скоротити тривалість лікування, аби чимшвидше повертати бійців у стрій, скорочуючи їхню післяопераційну реабілітацію.

Крім того, аналогів такій апаратурі у Хмельницькому немає, тож містяни, які потребують подібного медичного втручання, можуть отримати його у госпіталі.

8-й окремий полк спеціального призначення

Знане не лише у Хмельницькому, а й далеко за його межами, військове формування з міського бюджету отримує кошти три роки поспіль. Наразі на території полку одразу у двох будівлях завершують ремонтні роботи.

Одну з будівель відновлювали практично «з нуля». Донедавна тут були голі стіни. Нині в приміщенні – нові двері, вікна, підлоги, стелі. Обладнані кімнати, в яких зовсім скоро готуватимуть фахівців за стандартами НАТО.

«Минулого року з міського бюджету було виділено 800 тисяч, в цьому році виділили 500 тисяч гривень. 11 грудня на сесії плануємо довиділити ще 300 тисяч гривень», – прокоментував Олександр Симчишин.

І додав, що співпрацю з 8 полком та надання допомоги на покращення матеріально-технічної бази планують продовжувати і в майбутньому.

Особливість будівельно-ремонтних робіт, які проводять на території 8 полку, в тому, що виконують їх силами спецпризначенців. Для цього з військових сформували робочу команду. За кошти з міського бюджету фактично купуються тільки матеріали. Це дає можливість зробити робіт на 30-40 відсотків більше.

«У 8 полку служать люди віком від 18 до 60 років. Чимало з них мають за спиною певну професію. Саме з таких створили робочу команду, і всі роботи виконують фахівці», – пояснив командувач полку полковник Володимир Шаблій.

Ще одна будівля на території полку, в якій нині кипить робота, – колишня їдальня. Її переобладнують під зброярню. Ремонтні роботи у приміщенні практично завершені, залишилося доробити стелю, пофарбувати стіни та встановити двері. До Нового року роботи планують завершити.

Батальйон тероборони

На зовнішній ремонт приміщення у центрі Хмельницького, де нині розташовується штаб військової частини А7179, з міського бюджету виділили понад 300 тисяч гривень. Крім того, за гроші міста та району  закупили літню, зимову форму та зимове взуття. Їх використовують під час проведення єдиних стрілецьких днів. Загалом же батальйон територіальної оборони, як підрозділ Збройних сил України, повністю забезпечений всім необхідним обмундируванням.

Крім того, за виділені з бюджету міста 150 тисяч гривень ремонтні роботи проводять і всередині будівлі. Обладнують приміщення, в якому незабаром відкриється територіальний центр консультування. В ньому прийом громадян відбуватиметься за принципом відкритого офісу. Тут отримуватимуть послуги військові пенсіонери, учасники бойових дій, офіцери запасу, військовозобов’язані, призовники тощо.

Що далі?  

Влада міста й надалі опікуватиметься підшефними військовими частинами. Проте, про які суми йтиметься у бюджеті-2020, наразі невідомо.

«Закладати кошти на фінансування будь-яких державних органів ми маємо право тільки в разі перевиконання бюджету,  або за рахунок вільних лишків. Тому ухвалення програми і виділення коштів відбувається за підсумками виконання бюджету за перший квартал. Це буде на початку квітня наступного року», – резюмував міський голова.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter