Новини
Інфраструктура

На Хмельниччині жінки опановують чоловічі професії

Жінки опановують чоловічі професії та замінюють колег, які пішли боронити Батьківщину від російських загарбників. Зокрема зі Старокостянтинівського управління Хмельницької філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» наразі у війську служить 10 чоловіків, а з усієї філії понад сотня газівників захищають Україну.

Працівники групи обслуговування газових регуляторних пунктів та шафових газових регуляторних пунктів, так званих ГРП, ШГРП Старокостянтинівського управління експлуатації газового господарства Хмельницької філі “Газмережі” перевіряють обладнання на справність. Чоловіками-слюсарями керує майстер-жінка Оксана Печонка.

Я в цій організації працюю з 1998 року, але на цій посаді – другий рік, оскільки замінюю майстра, який пішов служити в Збройні сили України. В перші місяці було дуже важко, – ділиться жінка.

Слюсар Володимир Антонець каже: вперше чоловічим відділом керує жінка:

Ми до неї ставимося добре, вона – до нас. Слухаємося її, все, що нам каже, все робимо. Іноді їй щось підказуємо, іноді вона – нам.

Оксана розповідає: жінки можуть та навіть мусять замінювати чоловіків, які йдуть на війну, та не на всіх роботах.

Галина Чиж працює в газовому господарстві 40 років і наразі керує службою підземних газопроводів. Розповідає, ніколи не ділила професії на чоловічі і жіночі, і впевнена: якщо доведеться замінити чоловіків на всіх ділянках, жінки опанують всі спеціальності.

У день, коли журналісти Суспільного знімали сюжет, Галина зі своїми підопічними приїхали усунути витік газу в підземній мережі.

У підпорядкуванні Галини Чиж – 8 слюсарів та зварювальників, усі – чоловіки. Свою професію жінка обирала свідомо і не зважала, що спеціальність більше чоловіча.

За словами Галини, наразі в українському війську служить їхній колега, з яким тримають зв’язок та допомагають йому.

Начальник Старокостянтинівського управління експлуатації газового господарства Олег Савченко каже: 10 газівників з їхнього управління служать в ЗСУ.

Все більше чоловіків йдуть захищати нашу державу, і все більше ми розглядаємо варіанти залучення жінок до робіт, пов’язаних з обслуговуванням і ремонтом газорозподільчих змереж.

Та додає: поки немає гострої потреби залучати жінок до важкої фізично та небезпечної роботи, та якщо виникне необхідність, жінки замінять своїх колег.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook