Новини
Бізнес

Усе, що варто знати про автоцивілку

ОСЦПВ, або автоцивілка, — це обов’язковий вид страхування для власників автотранспортних засобів. Цей вид страхового захисту найпоширеніший в нашій країні, адже без нього не можна пересуватися дорогами України. Це правило введено з метою захисту потенційних постраждалих під час аварій. Відсутність такого поліса карається штрафом від 425 до 850 грн. Попри вимоги закону і популярність цього виду автострахування, не всі водії знають про деякі нюанси оформлення цієї автостраховки. Розглянемо їх детальніше.

Як працює автоцивілка

Поліс ОСЦПВ передбачає відшкодування матеріальних збитків, а також у разі потреби витрат на лікування, завданих третім особам внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, у яких винуватцем є власник страховки. Але автоцивілка не покриває збитки, котрі були завдані самому автомобілю винуватця аварії. Ремонт свого транспортного засобу він повинен робити власним коштом або за допомогою страхової компанії, якщо у нього був оформлений поліс КАСКО.

На сьогодні встановлені наступні страхові ліміти: на відшкодування матеріальних збитків — до 160 тис. грн, а на компенсацію шкоди, завданої життю та здоров’ю, — до 320 тис. грн кожному постраждалому. Це доволі великі суми, але іноді навіть їх може не вистачити. І тоді доведеться доплачувати різницю зі своєї власної кишені. Щоб цього не робити, варто заздалегідь придбати поліс добровільного страхування, який збільшує розмір відшкодування від страхової до 1 млн грн. Така сума вже дозволяє відчувати себе набагато впевненіше.

Поліс ОСЦПВ діє по всій території нашої країни, не зважаючи на те, у якому регіоні України його було придбано. Якщо виникне необхідність виїжджати за кордон на власному автомобілі, то тоді потрібно буде придбати поліс «Зелена карта». Це аналог автоцивілки, але він призначений для поїздок за кордон. У кожній країні сума компенсації буде відповідати місцевому законодавству. «Зелена карта» також є обов’язковою, її наявність можуть перевірити ще на самому кордоні.

Скільки коштує автоцивілка

Ціна страховки залежить від декількох факторів:

  • тип автомобіля та потужність його двигуна. Зрозуміло, що вартість страховки для вантажного авто буде вищою, ніж для легковика. Що ж стосується двигуна, то чим він потужніше, тим більше грошей за поліс треба буде викласти;
  • вік та стаж водіння власника авто. Чим більший досвід водіння, тим дешевше коштуватиме страховка. Молоді та недосвідчені водії змушені будуть заплатити трохи більше, оскільки їх вважають більшою мірою схильними до потрапляння в ДТП;
  • місце реєстрації. Чим більший населений пункт, у якому зареєстрований автомобіль, тим дорожче буде коштувати поліс. Пояснюється це тим, що у великому місті з напруженим трафіком руху легше потрапити в ДТП, ніж у селі;
  • термін страхування. Чим довший термін, на який купується страховка, тим дешевше буде коштувати страховка. Частіше всього поліс ОСЦПВ купують на рік.

Як швидко оформити автостраховку

Сучасні технології дають можливість придбати страховий поліс, не виходячи з дому. Це дуже зручно, особливо в сучасних умовах. Надійні страхові компанії (наприклад, СК «УНІКА») запропонували своїм клієнтам встановити зв’язок за допомогою месенджерів. Працівники цієї компанії максимально спростили процедуру покупки страхового поліса. Для цього достатньо відвідати офіційний сайт компанії та внести в спеціальні графи інформацію про себе та свій автомобіль. Потім треба оплатити послугу банківською карткою. Буквально через 5–7 хвилин вже готовий поліс буде відправлений на електронну адресу клієнта. Інформація про придбання страховки одразу потрапляє до бази Моторного (транспортного) страхового бюро України, якою користуються представники патрульної служби та всі, кому треба пересвідчитися в наявності страховки.

Отриманий у такий спосіб поліс можна зберігати на будь-якому доступному гаджеті. Головна перевага — його не можливо загубити. Він буде постійно зі своїм власником. При перевірці наявності страховки співробітниками поліції електронний поліс достатньо продемонструвати з екрана мобільного пристрою. Документ має точно таку ж юридичну силу, як і звичайний паперовий. Якщо є бажання, його завжди можна надрукувати.


Реклама
Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook