Новини
Суспільство

Допомога ВПО: на що можуть розраховувати українці, які переїхали на Хмельниччину

Першочергові потреби людей, яких війна змусила залишати свої домівки та облаштовуватися на нових територіях, – це житло та гуманітарна і грошова допомога. Яку допомогу отримують внутрішньо переміщені на Хмельниччину особи, на що мають право, які документи потрібні, аби її отримати, розповіли у Департаменті соціального захисту населення Хмельницької ОДА.

Станом на кінець 2023 року на Хмельниччині в Єдиній базі даних про внутрішньо переміщених осіб було зареєстровано 131 051  особу. З них, зокрема, у листопаді 2023 року допомогу від держави на проживання отримувала 44 341 внутрішньо переміщена особа. Найчастіше внутрішньо переміщені особи звертаються до закладів соціальної підтримки в пошуках допомоги із задоволенням гуманітарних потреб та у пошуку житла.

Для отримання допомоги на проживання внутрішньо переміщена особа має подати заяву, за встановленою формою.

Така заява подається структурному підрозділу з питань соціального захисту населення райдержадміністрації, міської ради або уповноваженій особі виконавчого органу сільської, селищної, міської ради чи центру надання адміністративних послуг за місцем обліку внутрішньо переміщеної особи. За наявності технічної можливості заява може подаватися в електронній формі за наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків засобами Порталу Дія, – зазначають у департаменті.   

Щодо фактів зловживання статусом внутрішньо переміщеної особи, то, зазначають в установі, одним з таких є неповідомлення особи у разі повернення до покинутого місця проживання або виїзду за кордон. Контроль за дотриманням вимог законодавства під час надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам здійснюють територіальні органи Національної соцслужби, зокрема шляхом проведення перевірки фактичного місця проживання або перебування внутрішньо переміщеної особи.

Також з метою встановлення права на призначення або продовження виплати допомоги Мінсоцполітики передає Мінфіну відповідну інформацію для здійснення верифікації (підтвердження) відповідно до Закону України “Про верифікацію та моніторинг державних виплат”. Процедура підтвердження здійснюється шляхом перевірки інформації, наданої уповноваженою особою, з урахуванням даних, що обробляються стосовно них в інформаційно-аналітичній платформі електронної верифікації та моніторингу, на відповідність вимогам Порядку.

Якщо верифікація пройшла успішно, допомога продовжується автоматично. У разі виявлення Мінфіном невідповідності вимогам Порядку за результатами верифікації органу соціального захисту населення, який призначив допомогу, надаються рекомендації щодо уточнення окремих даних для визначення права внутрішньо переміщеної особи на призначення або продовження виплати допомоги. Орган соціального захисту населення опрацьовує надані рекомендації та у разі підтвердження умов, за яких особа не має права на отримання допомоги, припиняє виплату допомоги.

Розмір допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам надається у такому розмірі:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень
  • для інших осіб – 2000 гривень.

Змінами до Порядку передбачено, що з 1 грудня 2023 року допомога непрацюючій особі працездатного віку призначається з місяця звернення.

Разом з тим, зазначають у Департаменті, непрацююча особа працездатного віку протягом трьох місяців з дня призначення допомоги повинна сприяти своїй зайнятості шляхом працевлаштування або реєстрації як фізичної особи – підприємця, взяття на облік фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, подання заяви для отримання допомоги на здобуття економічної самостійності, мікрогранту, гранту на створення або на розвиток власного бізнесу, ваучера на навчання або набути статусу безробітного. Якщо внутрішньо переміщена особа не сприяла своїй зайнятості або не набула статусу безробітного протягом трьох місяців з дня призначення допомоги, виплата допомоги припиняється з місяця, що настає після закінчення тримісячного строку.

Частина внутрішньо переміщених осіб, які переїхали на Хмельниччину, пов’язують з нею своє майбутнє принаймні на найближчі роки. Відтак придбали собі житло у містах, селах та селищах. Після придбання житла ВПО втрачають право на отримання допомоги на проживання, – пояснили у Департаменті соцзахисту.  

Підтримка внутрішньо переміщених осіб, які оселилися, зокрема, на Хмельниччині, у наступному, 2024 році продовжуватиметься. Як зазначають у Департаменті соціального захисту, вже розроблено проєкт змін задля підтримки ВПО, зокрема сімей, в яких є особи, які потребують продовження виплати допомоги на проживання, у яких виплата допомоги припиняється після 1 лютого 2024 року.

Цей матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook