Новини
Події

У Хмельниччини – бронза за показником демократичності у загальноукраїнському рейтингу

Найгірше на Хмельниччині з подоланням корупції.  Головним чином через невідповідність декларацій публічних осіб їхнім реальним статкам.

Такі висновки зробили представники вітчизняних та іноземних громадських організацій. До оцінки залучали місцевих експертів: політологів, журналістів, економістів, соціологів, бізнесменів та правознавців. Індекс демократичності обчислювали у 10 сферах.

Найкращою на Хмельниччині  місцеві експерти вважають царину прав людини та правосуддя, а ще громадську активність: «У цьому плані дуже сильно потягнула Хмельницька міська рада. Багато експертів відзначили, що міська влада залучає громадськість до  прийняття рішень», – коментує голова ГО «Хмельницька ініціатива» Олег Черненко.

Трохи гірше на Хмельниччині з роботою державних адміністрацій, діяльністю органів правопорядку, політичною активністю та децентралізацією. Тут в області другий щабель. Серед мінусів – містечкові партії, низький рівень прозорості у роботі правоохоронців.  А новостворені тергромади ще не скрізь навчилися жити самостійно та ефективно розпоряджатися коштами:

Ту ж другу сходинку, за оцінкою експертів, Хмельниччина заслуговує за станом ЗМІ. До плюсів віднесли досить безпечну роботу журналістів-розслідувачів. До мінусів – втручання у роботу медіа  зовні – розповідає Олег Черненко: «Про ці методи було відзначено у дослідженні Інституту масової інформації. Це випадки, коли роботі журналістів перешкоджали біля «Кварталу». Та ще низка випадків, які не дозволили посісти 1 місце».

Неоптимістично експерти оцінили і соціально-економічний стан. Серед недоліків назвали низьку кваліфікацію працівників та невідповідність спеціальностей у закладах профтехосвіти реальним потребам ринку праці.

Загалом до оцінки демократичності у різних сферах Хмельниччини залучали 38 експертів. Таке дослідження в Україні та Хмельниччині зокрема відбувається вперше. Але, обіцяють координатори, не востаннє.

 

Джерело: Поділля-Центр

Автор: Адміністратор сайту