Новини
Події

На Хмельниччині у хлопця через дві години після констатації смерті забилося серце

Ця історія настільки шокувала рідних та близьких потерпілого, що вони знайшли у собі сили надати їй розголос лише через шість місяців.

Подія мала місце 15 вересня минулого року. Того дня Андрій Вовнянко на тік села Кремінна Городоцького району вантажівкою возив зерно. Згідно записів, хлопець заїхав на вагу о 16.37. Після зважування мав розвантажитися у ангарі.

  • Мені водії сказали, що Андрієві стало погано, – пригадує завідуюча складом Інна Сіра. – Я і хлопця знала, і його рідних добре знала, тож одразу побігла в ангар. Шофера сказали, щоб я зустріла швидку допомогу. Швидка заїхала, лікарка вийшла подивилася на нього і каже: «Він уже мертвий аж синій, його вже давно мухи обсіли». У ангарі була напівтемряві, на підлозі курява. Лікар не могла навіть його добре роздивитися, а від куряви міг і синім здаватися.

З моменті заїзду Андрія Вовнянко на тік, і до моменту приїзду карети швидкої допомоги минуло хвилин двадцять. Повідомили родичів Андрія. Так сталося, що мати, батько, дружина, тесть та теща хлопця приїхали на тік майже одночасно.

  • Я кричу до лікарки: «Таж робіть йому щось», – втираючи сльози розповідає мати Андрія Оксана Вовнянко. – А вона мені: «Не підходьте до нього, він уже мертвий, він чимось хворів, чи алергія була». Та нічим він не хворів, здоровий хлопець.

Усі намагання рідних аби лікар робила Андрієві реанімаційні заходи, натикалися на фразу: «Він мертвий».

  • Батько Андрія відійшов від сина, тоді підійшов я, – каже Андріїв тесть Олександр Варшавський. – Тож так само моя дитина. Але думаю, комусь це треба зробити, і я йому закрив очі. А вони відкрилися. Я був у шоці.

Тоді дорослі люди мало що усвідомлювали. 25-річний хлопець, котрий ніколи нічим не хворів, ніколи не скаржився на самопочуття, котрий ще вранці поїхав на роботу…

  • Лікарка поїхала так і не дочекавшись правоохоронців, – розповідає теща Андрія Ольга Варшавська. – Ми власним автомобілем повезли Андрія в морг. Дорогою піднімаємо йому руку, а вона падає з затримкою. З часу коли приїхала лікар минуло вже зо дві години, а тіло не охололо. Я йому щупаю пульс на шиї, а у нього судинка б’ється.

Під дверима моргу, за дві години після констатації смерті, Андрієві нарешті зробили кардіограму. Зробив той самий лікар, котра вперше приїжджала на виклик.

  • І на кардіограмі пішли криві лінії, – каже дружина Андрія Інна Вовнянко. – А на тоці лікарка сказала, що кардіограма у неї не працює, тож вона її і не підключала. Лікар одразу стала кричати, що його необхідно везти в реанімацію. Я намагалася забрати папірця з кардіограмою, лікарка не давала, то я просто вирвала його у неї з рук. Як тільки Андрія завезли в реанімацію реаніматолог почав кричати на лікарку швидкої, а вона йому: «Вибачте, я винна».

Андрія відвезли до реанімацію. Це здавалося чудом, ще лічені хвилини тому родичі втратили рідну людину, а тут отримали надію.

  • Я одразу побіг до каплички, що на території Городоцької лікарні, – говорить батько Андрія Валентин Вовнянко. – Став на коліна, почав молитися.

Та за кілька хвили рідних покликали до відділення. Лікар-реаніматолог заявив: час втрачено, Андрій помер. При розтині судмедексперт не виявив жодних патологій чи відхилень. У свідоцтві про смерть зазначено: «Раптова зупинка серця».

Дід Андрія Станіслав Вовнянко працює водієм центру екстреної медичної  допомоги. Щоправда тоді на виклик виїжджала інша бригада. Чоловік знає медичного експерта, котрий робив розтин, і мав з ним розмову.

  • Експерт не побачив ні інсульту, ні інфаркту, – розповідає Станіслав Вовнянко. – Сказав, що хлопець молодий, здоровий, тож якби йому своєчасно надали медичну допомогу, міг би жити.

Сама ж лікар Хмельницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Світлана Слабіцька не заперечує, що потерпілому не надавала медичної допомоги.

  • Я оглянула тіло, констатувала смерть, – каже Світлана Слабіцька. – Реанімаційних заходів не проводила.

Щоправда чому дві години по тому хлопця забрали до реанімації, лікар пояснити не може.

Мати Андрія вимагає покарання для лікарки.

  • Ми ще мали сумніви, думали що може вона не винна, – плаче мати Андрія Оксана Вовнянко. – А вона навіть не намагалася нічого зробити. Я не хочу грошей, це мені дитину не поверне. Не хочу, щоб завтра на місці моєї дитини опинилася чиясь.

У Андрія Вовнянко вдовою залишилася 20-річна дружина. Без батька росте донечка Вікторія, котрі виповнилося 10 місяців.

 

Автор: Адміністратор сайту