Новини
Інфраструктура

Хмельницька обласна дитяча лікарня: на 19 лікарів – 7 кабінетів

 30 років тому вона була гордістю України. Тут практикувалися майбутні медики, а досвід хмельницьких лікарів переймали і цінували. Зараз Хмельницька обласна дитяча лікарня знаходиться у плачевному стані. А поліклінка взагалі не схожа на медичний заклад. О десятій ранку там уже стоять довжелезні черги. Але до якого лікаря люди з маленькими дітьми намагаються потрапити – зрозуміти не так просто. Бо в одному кабінеті приймають щонайменше троє спеціалістів. Розповідає завідуюча поліклінікою Ольга Лиса: «У кожному кабінеті – два-три спеціалісти. Якщо ще врахувати, що дитина прийшла з батьками, то можете уявити, в яких умовах ми працюємо». На 19 спеціалістів в обласній дитячій поліклініці всього сім кабінетів. У деяких пацієнтів від таких умов здають нерви: «Я із Славути, у нас немає такого, щоб по три лікарі приймали в одному кабінеті. В мене онкохвора дитина. Я сиджу тут з шостої години ранку. Вже десята, а я ще сиджу». За стандартами ендокринолог, до прикладу, повинен мати окремий облаштований кабінет, щоб нормально оглянути дитину. «Поверхневий огляд ні про що не говорить, треба вислухати сердечко, оглянути щитовидну залозу. Якщо дитина до нас приходить вперше на огляд, ми повинні її повністю роздягнути, щоб оцінити статевий розвиток. У тих умовах, що є зараз, це неможливо. Прикриваємося якоюсь умовною ширмочкою і так виходим із ситуації», – каже обласний позаштатний дитячий ендокринолог Раїса Гуцул. Загальна площа усього приміщення поліклініки – 240 квадратних метрів, а це в 15 разів менше від норми. За минулий рік тут прийняли 47 тисяч пацієнтів, половина – із сільської місцевості. В одноповерхове приміщення, яке більше схоже на підсобку, поліклініка переїхала ще у 1985 році. Та так і залишилася тут…

Стаціонар займає триповерховий корпус. Гордість обласної дитячої лікарні – нефрологічне відділення. Його нещодавно відремонтували. Тут просторо: в одній палаті – 7 пацієнтів. В офтальмологічному відділенні тісніше – по 8 дітей у палаті, а якщо з батьками – вдвічі більше. Це порушення усіх норм, каже начальник Департаменту охорони здоров’я ОДА Яків Цуглевич: «На одину дитину припадає три квадратних метри , при нормі  шість. У одній палаті  16 людей, не вистачає місця, старий лінолеум у три шари, панцирні ліжка». Обласна дитяча лікарня раніше була багатопрофільною. Спеціалізовану медичну допомогу надавали дітям з усієї Хмельниччини в одному закладі. «Зараз розгорнуто 240 ліжок по 11 профілях у 7 віддленнях. У нас немає хірургічного, крім офтальмології, і немає відділення неонатального профілю», – розповідає головний лікар Хмельницької обласної дитячої лікарні Віра РУДА. Ці відділення повинні бути в структурі обласної дитячої лікарні. Головний лікар каже , що це станеться тоді, коли Хмельниччина нарешті отримає абсолютно новий багатопрофільний дитячий лікувально-діагностичний заклад. І показує проект сучасної обласної дитячої лікарні.  Його розробили кілька років тому. Побудувати новий медзаклад планували неподалік старого, ділянку уже навіть розчистили від дерев і почали підготовчі роботи, але у 2013 році все знову зупинилося.  «Була розроблена проектно-кошторисна документація, отримано усі дозволи, навіть були виділені кошти на оздоблювальні роботи. Але з 2013 року і до сьогодні більше ні копійки не надійшло».

У 2017 році депутати обласної ради знову заговорили про будівництво лікарні. Відповідну петицію на сайті облради зареєстрували кілька обранців, але подоляни за кілька тижнів зібрали понад 1000 підписів під цим зверненням. На минулому тижні петицію розглянула профільна комісія. Говорили довго і багато. І врешті домовилися, що обласну дитячу лікарню таки треба будувати. Щоправда, коли, за чиї кошти і хто це робитиме – невідомо досі. Хмельниччина, тим часом, досі залишається єдиною областю в Україні, де немає багатопрофільної обласної дитячої лікарні.

Автор: Алла Самойленко