Новини
Кримінал

На Хмельниччині правоохоронцями виявлено понад півсотні корупційних правопорушень

Цьогоріч на Хмельниччині правоохоронцями виявлено понад півсотні адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією

Відповідно до чинного законодавства прокурор, будучи з 15.08.2016 позбавлений права складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, в силу Закону України «Про запобігання корупції» залишається спеціально уповноваженим суб’єктом у сфері запобігання та протидії корупції та приймає обов’язкову участь у судовому розгляді протоколів вказаної категорії.
На даний час органом, уповноваженим складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, на території області, є Управління захисту економіки в області Департаменту захисту економіки Національної поліції України.
Тому, з метою забезпечення виконання вимог вказаного закону, органами прокуратури області посилено взаємодію місцевих правоохоронців, створено міжвідомчі робочі групи з числа працівників прокуратури та поліції для виявлення та фіксування адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, організовано обмін матеріалами та інформацією щодо можливих порушень вимог вказаного закону, моніторинг публікацій ЗМІ з цих питань.
За результатами спільної роботи уже впродовж двох місяців поточного року складено та направлено до суду протоколи про вчинення 61 адміністративного правопорушення, що пов’язане  з корупцією, по 22 з яких судом уже прийнято рішення про притягнення осіб до відповідальності.
Найчастіше посадовці не виконують вимоги Закону України «Про запобігання корупції» в частині запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.
Чинне антикорупційне законодавство визначає чіткий алгоритм дій осіб, які підпадають під дію вимог Закону України «Про запобігання корупції», на випадок виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів.
Зокрема, закон зобов’язує останніх не допускати виникнення конфлікту інтересів, а у разі його виникнення повідомити про це свого керівника та вжити заходи до врегулювання ситуації.
Досить часто вказані вимоги ігноруються. Так, чиновники з порушенням цієї процедури приймають на роботу своїх близьких родичів, преміюють їх та навіть себе, а депутати місцевих рад голосують за прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів.
До прикладу, нещодавно судом до відповідальності за ч. 1 та ч. 2 ст. 172-7 (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів) КУпАП притягнуто депутата однієї з місцевих рад, який діючи в умовах реального конфлікту інтересів не повідомив сесію відповідної ради про це та проголосував за прийняття рішення про надання своєму братові земельної ділянки. На нього судом накладено штраф у розмірі 3400 грн.
Загалом розмір адміністративного штрафу, застосованого судом до цієї категорії правопорушників, коливається від 1700 до 6800 гривень.
Окрім цього, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» рішення, прийняті з порушенням цього закону підлягають скасуванню.
Попередньо голову однієї із райдержадміністрацій визнано винним у вчиненні правопорушення, пов’язаного з корупцією, оскільки він, приймаючи розпорядження про надання в оренду понад 73 га землі діяв в інтересах близької йому особи – сина, а заходів щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів не вжив.
Тому, прокуратура як спеціально уповноважений суб’єкт у сфері запобігання та протидії корупції вимагає визнати протиправним та скасувати вказане розпорядження райдержадміністрації. Позов прокурора перебуває на розгляді у господарському суді Хмельницької області.
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

Автор: Адміністратор сайту