Новини
Здоров’я

Високоспеціалізована допомога має бути доступною для усіх: у Хмельницькому планують створити центр нирки

Останнім часом кількість пацієнтів із хворими нирками зростає. Тому в області заговорили про потребу спеціалізованого центру, де були би сконцентровані усі засоби для надання допомоги таким хворим.

Про захворювання нирок та плани щодо створення нового закладу розмовляємо із заступником головного лікаря обласної лікарні з хірургічної роботи, доктором медичних наук, Заслуженим лікарем України  Олексієм Підмурняком.

Олексію Олексійовичу, чому зростає кількість людей з хворими нирками, що сприяє розвитку цих захворювань?

— Кількість людей, які страждають від хворб нирок, неухильно зростає. Однією з причин можна назвати і можливості сучасної діагностики, яка сьогодні є майже у кожному районі. Приміром, більшість пухлин на ранніх стадіях ми виявляємо абсолютно випадково, коли люди проходять профілактичний медогляд. Хоч і повільно, але в Україні тривалість життя зростає, відповідно, більша вірогідність появи захворювань у старшому віці. Також сприяють виникненню хвороб нирок стан сучасної екології, спосіб життя, харчування.

«Сконцентруємо найкращі принципи лікування в одному місці»
— Для вчасної діагностики та лікування хвороб нирок й планується створення сучасного спеціалізованого закладу третинного рівня?

— Так, ми зрозуміли, що для вчасної діагностики і кваліфікованого лікування потрібен окремий спеціалізований заклад, де би зосередилися кращі фахівці, найсучасніше обладнання. У державі проводиться реформування галузі охорони здоров’я. З наступного року у кожного буде сімейний лікар. Хворий спершу потраплятиме саме до нього. А вже потім сімейний лікар або самостійно встановлюватиме діагноз і лікуватиме хворого, або ж скеровуватиме його до вузьких спеціалістів, тобто на вторинний рівень. І чи в усіх поліклініках будуть урологи? Це вирішуватимуть головний лікар і громада. І чи не краще, якщо такі фахівці будуть зосереджені в одному закладі, де буде і профільна діагностика, і лікування? Як зараз відбувається: терапевт скеровує хворого в районну лікарню, якщо там не можуть впоратися з хворобою — скеровують в обласну лікарню. І хворий, щоб потрапити до фахівця, має подолати кілька сходинок. Тому і є пропозиція сконцентрувати фахівців, які займаються проблемами нирок, в одному місці. Так виникла ідея створити центр нирки, чи уронефрологічний центр.

Що він має об’єднувати?

— Такий центр має займатися проблемами урології, нефрології та детоксикації. Тобто, об’єднати усіх фахівців, які займаються хворобами нирок. У центрі прийматимуть і хворих з простими випадками, і зі складними. Тут будуть сконцентровані висококваліфікований медичний персонал, усе необхідне обладнання для діагностики та лікування.

Чи не означає це, що в районах вузьких фахівців скоротять? Адже, приміром, з села Білогірського чи Чемеровецького району значно легше дістатися райцентру, аніж їхати на прийом до Хмельницького. Чи не залишаться люди без медичної допомоги?

— Власне, нинішня реформа передбачає, що з усіма проблемами ви звертатиметеся до сімейного лікаря. І не у кожному райцентрі будуть вузькі фахівці, у тому числі урологи, нефрологи. Якщо виникне ургентна ситуація (кровотеча, ниркова колька чи політравма…), для цього існує медицина катастроф. У такому разі на місце виїжджає фахівець і, якщо хворий нетранспортабельний, надає допомогу на місці. Якщо ж стан хворого дозволяє доставити його до спеціалізованого лікувального закладу, то його привезуть до нас (чи іншого закладу третинного рівня). І це стосується не лише урології, а й нейрохірургії, офтальмології, травматології тощо. Взагалі реформа галузі змусить головного лікаря прийняти рішення, які фахівці йому потрібні. Також до цієї справи долучається громада, і разом вирішують, які лікувальні заклади та медичні фахівці потрібні. Можлива і така ситуація, що в лікарні буде усе необхідне обладнання для проведення високоспеціалізованого лікування. І тоді фахівці нашого центру виїжджатимуть у райони і на місці виконуватимуть (чи допомагатимуть місцевим фахівцям) необхідні операції та маніпуляції. Можливо, ми створимо філії центру у деяких районах. Наша перевага у тому, що маємо багато фахівців високої кваліфікації. Урологи нашої області виконують оперативні втручання, яких не роблять у Тернополі, Чернівцях, Вінниці, Івано-Франківську. Ми маємо авторитет серед урологів України.

«Ми готові виконувати операції з пересадки нирки»

Проблемна тема для України трансплантологія. Зараз заговорили про розширення можливостей проведення трансплантації нирки в Україні. Чи зможе центр виконувати такі операції?

— Для багатьох людей з нирковою недостатністю пересадка нирки була би порятунком. Та й грошовому вимірі це значно вигідніше, аніж діаліз. Лікування діалізного хворого в нашій області обходиться у 270 тисяч гривень на рік. У США, приміром, витрачають на такого пацієнта 70 тисяч доларів на рік. Щодо трансплантації нирки, то у перший рік вартість лікування (включаючи операцію з трансплантації) у США становить 120 тисяч доларів, наступного року — 20 тисяч, третій рік — 13 тисяч доларів, а потім — близько тисячі на рік. Тобто, хворому на діалізі з року в рік доводиться виділяти по 70 тисяч доларів. А тому, кому виконали пересадку нирки, держава за три роки виділить трішки більше 150 тисяч доларів, а далі — усього по тисячі. Технічно операція з пересадки нирки нескладна. І ми готові до виконання таких операцій, маємо  все необхідне обладнання. Чекаємо лише на відповідне законодавство.

Скільки людина може прожити на діалізі? І який відсоток цих пацієнтів врятувала би пересадка нирки?

—Усе залежить від хвороби і того, на якій стадії її виявили. У нас є пацієнти, які живуть вісім, дванадцять років. Якщо говорити про середню цифру, то це — шість-вісім років. За статистикою, третину цих пацієнтів могла би врятувати пересадка нирки. І це ті люди, які після операції можуть жити звичайним життям, займатися спортом, працювати, створювати сім’ї.

Ви кажете про створення окремого уронефрологічного центру. Які кроки вже зроблені у цьому напрямку?

— Нашу ініціативу підтримали Департамент охорони здоров’я, обласна рада.  Нині ж розповідаємо громадськості, щоб люди зрозуміли доцільність створення центру уронефрології. Також вирішуємо організаційні питання — як все зробити якнайкраще, аби було зручно для пацієнтів.

Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА для “Сімейної газети”

 

Автор: Катерина Прокопець