Новини
Освіта

Дитяча жорстокість: хмельницьких школярів навчали розпізнавати булінг

Усе про булінг та його наслідки учням сьомого класу Хмельницького НВО №5 розповіла представниця головного територіального управління юстиції в області Наталія Фабро.

Дітей розділи на групи. Кожна отримала картки з описом ситуації, де хтось з учнів став жертвою цькування: фізичного, економічного, психологічного. Інколи діти страждали через свою відмінність від інших, пов’язаною з поведінкою, статусом або кольором шкіри. Семикласникам же НВО №5 треба було визначити, хто цькував, хто постраждав та які наслідки цькування.

“У нас в картці випадок фізичного та економічного булінгу. Жертва — хлопчик Саша. Через цькування він став замкненим та невпевненим у собі”, – розповідає про результат обговорення ситуації семикласниця Поліна Пархоменко.

За словами юристки Наталії Фабро, ситуації у картках – цілком реальні історії, які колись трапилися з учнями українських шкіл. З такими проблемами ці діти зверталися на гарячу телефонну лінію. Тепер ситуації надаються для аналізу, щоб інші діти змогли розпізнати булінг у житті.

Учням також продемонстрували соціальні ролики про цькування. Розпізнати булінг діти могли і на прикладах з мультфільмів. Юристка наголошує: від грудня 2018 року за булінг передбачена адміністративна відповідальність.

“18 грудня 2018 року Верховною Радою був прийнятий такий закон, який визначив поняття “булінг” та встановив відповідальність. Саме на цій відповідальності ми і наголошуємо під час заходів “Стоп булінг”. Тому що відтепер цькування є правопорушенням”, – пояснила юристка.

На думку Наталії Фабро, у кожному конкретному випадку до ситуації з цькуванням мають залучатися батьки, соціальні педагоги, школа. І з часом у суспільства може виробитися нульова толерантність до цього явища.

Просвітницький проект “Стоп булінг”, ініційований Міністерством юстиції,  у хмельницьких школах реалізується від вересня 2018 року. У НВО №5 встигли провести уроки з роз’ясненням неприпустимості цькування у більше як 10 класах.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS