Новини
Здоров’я

Завдяки змінам у медицині, сімейні лікарі Хмельниччини отримують більше

Для оновлення галузі охорони здоров’я України у 2019 році уряд передбачив понад 130 мільярдів гривень. Це на 15 мільярдів гривень більше, ніж було виділено для медицини країни торік.

«Я не обіцяю дива всім одразу. Так не буває. Але я впевнений – поступово ми зможемо зробити життя у нашій країні кращим», – переконаний прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Кваліфіковану вчасну медичну допомогу – кожному українцю, а також – гідні зарплати – медикам. Саме такі ключові завдання на 2019 рік поставив перед собою уряд.

Зміни вже тривають. У галузі охорони здоров’я вони надзвичайно важливі. Понад 15 мільйонів українців вже підписали декларації з сімейними лікарями, давши старт реформі первинної медичної ланки. З 2017 року люди з хронічними захворюваннями мають можливість отримати ліки безкоштовно або з невеликою доплатою завдяки програмі «Доступні ліки». Попереду ще низка нововведень: запровадження безкоштовної діагностики, реформа системи екстреної допомоги та розвиток сучасної спеціалізованої медицини.

Лікар, якому довіряєш

Такий основний принцип реформи первинної ланки. Відтепер кожен з нас обирає того фахівця, котрий лікуватиме всю родину, знатиме, як зростатимуть найменші, які спадкові захворювання в родині тощо. І обирати маємо право без прив’язки до місця проживання. Такий вибір вже зробили понад 25 мільйонів українців. Інші зможуть укласти угоду до кінця цього року.

Держава сплачує закладу, де працює лікар первинки, за кожного пацієнта, котрий підписав документ. Так реалізовується принцип «гроші йдуть за пацієнтом». А це означає, що не лише зарплати лікарів стануть більшими, але й з’являться кошти на оновлення матеріально-технічної бази медичної установи.

«Наші лікарі вже отримують вищу плату за свою працю, – каже головний лікар КНП «Центр ПМСД Хмельницького району» Леонід Коцюба. – Осучаснюються й умови праці, обладнання».

Доступні ліки 

Програму започаткували ще у 2017-му році. Люди з хронічними захворюваннями мають змогу отримати ліки безкоштовно, або з невеликою доплатою. Серед них – 260 препаратів від серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та діабету Ⅱ типу. 59 препаратів видають безкоштовно.

Нині, згідно з статистичними даними, понад шість з половиною мільйонів людей є користувачами цієї програми.

Перелік медикаментів розширюватимуть. А з квітня цього року впровадять електронні рецепти, за якими ліки можна буде отримати в будь-якій області України.

Безкоштовна діагностика 

Її впровадження заплановане з 1 липня поточного року. І лише для тих, хто підписав угоду з сімейним лікарем. Саме цей лікар даватиме направлення на безкоштовне обстеження. Йдеться про 54 медичні послуги: аналізи, інструментальні та ендоскопічні дослідження (й оперування), УЗД, рентген, мамографію…

Допомога стане швидкою

Реформа екстреної медичної допомоги розпочнеться цьогоріч з Вінницької, Тернопільської, Полтавської, Одеської, Донецької областей та міста Києва. Для цього уряд передбачив мільярд гривень. За них закуплять нові «швидкі», сучасне обладнання для них, бригади екстреної допомоги пройдуть додаткове навчання. Вже невдовзі їх працю обіцяють гідно оцінити фінансово.

Наступного року почнуть модернізацію диспетчерських служб.

Лікарні майбутнього        

Спеціалізована допомога у профільних медичних закладах має стати європейської якості. З 2017 року уряд розпочав розбудовувати мережу центрів кардіо-судинної хірургії. В наступні три роки відкриють 39 нових кардіоцентрів у країні.

Триває будівництво перинатальних центрів. Минулоріч подібний заклад з’явився у Львові, незабаром буде й у Луцьку.

До кінця цього року добудують другу чергу лікарні «Охматдит».

Здоров’я нації – надважливе питання. Воно ніколи не втратить своєї актуальності. А особливо в період реформаторських зрушень, які стосуються всіх сфер життя. Проте найголовніше, що турбує людину щодня – здоров’я. Власне та найрідніших людей.


PR
Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS