Новини
Політика

Кожен своїм шляхом, або Гройсман йде на вибори окремо від Порошенка

Верховна Рада, попри ухвалення низки важливих рішень, все ж, багато законодавчих ініціатив, які, зокрема, стосуються впровадженню необхідних для розвитку країни реформ, гальмувала і продовжує затягувати.

Відповідальність за безвідповідальність

У вересні 2017 року Володимир Гройсман застерігав щодо рішень, пов’язаних з пенсійною реформою: «Я наголошую, що штучне затягування – це злочин по відношенню до українських пенсіонерів, які роками чекають можливості отримати вищі пенсії».

Сьогодні політик стверджує: «На долю коаліції випало прийняття непростих рішень. Тоді вибір був такий: або приймати рішення, які забезпечать стабільність, які змінять стару зламану систему, або відмовитися від відповідальності й перейти в опозицію. Рішення було ухвалено відповідально. І тепер постало питання – а що далі? Ми маємо змінити систему ухвалення рішень. Ми маємо бути швидкими, мобільними і максимально якісними. Не можна витрачати роки на один закон. Порядок денний, який ми маємо визначити на перспективу, має бути реалістичним, сильним і здатним пришвидшити процеси, які відбуваються в державі».

До слова, із 35 законопроектів, визначених урядом пріоритетними для розвитку економіки, народні депутати за рік прийняли одиниці.

Змінити систему, зламавши стереотипи

Гройсман вважає, що настав час оздоровити українську політику. Для цього потрібно сформувати нову виборчу систему. Переформатування парламенту має відбуватися через зняття депутатської недоторканості.

«Я вважаю, що недоторканість українського парламенту і інших чиновників – вона їх роз’їдає зсередини, вона дозволяє розширювати рамки і порушувати закон за який все одно доведеться відповідати. Тож давайте зараз приймемо рішення і знімемо недоторканість. Я глибоко переконаний у тому, що це правильно, чесно і достойно», – переконаний Володимир Борисович.

На його думку, вибори повинні відбуватися за відкритими списками. Тоді у системі центральної влади, у тому числі й з місцевому самоврядуванні з’явиться більше якісних кадрів, фахових людей, котрі готові до потрібних змін. 5 квітня 2018 року Верховна Рада зробила перший крок – ухвалила за основу законопроекти, що стосуються реформування парламенту в контексті діяльності комітетів. Наразі їх розглядають народні обранці.

Найшла коса на камінь

Президент Зеленський та парламентарі так і не дійшли згоди. Відтак, позачергові вибори до Верховної ради відбудуться за старою системою. Що ж отримаємо натомість? Невелику кількість нових людей, котрі змушені будуть працювати за старими законами, і ті ж старі обличчя народних обранців під куполом Верховної Ради…

Президент пішов непопулярним шляхом: оголосив дострокові вибори до парламенту та порадив урядовцям писати заяви.

На думку експертів, це було неправильно. Адже протягом трьох років Кабінет Міністрів довів свою здатність протистояти різним викликам, продовжувати курс надзвичайно потрібних державі реформ. Негативної оцінки діяльності не заслужив і сам глава уряду.

“Гройсман, завдяки принциповій позиції, зберіг стабільність економіки в складні часи, не допустив дефолту, домігся зростання соціальних стандартів, не пішов на поводу в МВФ і не підвищив ціну газу”, – каже Тетяна Новак, журналіст, незалежний експерт.

Жодної кризи не допущено

Прем’єр того ж дня подав у відставку, порадивши Зеленському зайнятися формуванням нового уряду: «Я вважаю, що президент має негайно внести кандидатуру прем’єр-міністра і нового уряду. І я вважаю, що це має відбутися у найкоротший термін».

Гройсман пообіцяв, що не залишить своїх обов’язків. Весь уряд працюватиме в антикризовому режимі до призначення нового.

“Подібне рішення було сильним кроком відповідального політика, – коментує Тетяна Новак. – Українська економіка зростає, золотовалютні резерви досягли 7-річного максимуму та склали 20 млрд доларів, держборг знизився з 80% до 60%, гривня стабілізувалася, інфляція – незначна. Середня заробітна плата зросла вдвічі; втричі — мінімальна. За всі три роки не допущено жодної кризи, жодних проблем, які б несли загрозу для державності і для України в цілому”.

Виклики для президента

Це і стримування зростання тарифів, і боротьба з монополістом «Нафтогазом», і співпраця з МВФ, недопущення дефолту тощо.

«Він своєю заявою взяв на себе всю відповідальність перед загрозами майбутнього, які є на порядку денному”, – зауважив Володимир Гройсман.

Нова «Українська стратегія»

Таку назву має партія, з якою її лідер Гройсман планує зайти до парламенту.

Чи можливе об’єднання з політсилою Порошенка? «Такі пропозиції були, і багато політиків говорили між собою про різні можливості. Я прийняв рішення – я буду йти самостійно і це рішення для мене є остаточним», – вирішив політик. – «Я вважаю, що ми просто різні. Для мене участь у виборах – не просто бажання брати участь у виборах. У мене чіткий погляд на те, що може зробити Україну і українців сильніше. І вважаю, що ці кроки повинні бути реалізовані».

До слова, рейтинг «Української стратегії» почав стрімко рости, як тільки Гройсман заявив про свою участь у виборах. Такий ривок за короткий час показує що партія легко проходить через майже два місяці до парламенту. Вочевидь, ще вище рейтинг підніметься, коли презентують якісно нову, першу 10-ку політсили.

На Хмельниччині вже створили місцеві осередки партії. Люди, котрі нині в команді Гройсмана, переконані – «Українська стратегія» буде в парламенті.

“Він наймолодший голова Верховної Ради і прем’єр, а до того наймолодший мер міста, і на цих своїх посадах він досягнув неймовірних результатів”, – каже Ольга Рутковська, голова місцевого осередку.

“Гройсман – молодий, красивий, тим більше зараз, коли схуд. Приємний, йому хочеться вірити. Він справжній, не відірвався від людей, відкрито спілкується, має гарне почуття гумору”, – так відгукується про політика Ірина Власенко, хмельничанка.

Чимало зроблено. Багато досягнуто. Тепер потрібно зберегти і захистити все це. А започатковані реформи – довести до кінця. Така позиція «Української стратегії». І вона повністю збігається з позицією її лідера.

Іван ОБЕРЕМОК.

 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS