Новини
Гвардійська сільська

Фермер з Хмельниччини експериментує з вирощуванням картоплі

Мешканець села Немичинці, що у Хмельницькому районі, на своєму городі картоплю збирає двічі на рік. На відміну від решти українців, перший раз саджає її на початку червня, другий – на початку серпня. Збирає, відповідно, набагато пізніше, ніж всі інші. Проте, каже, так картопля, зокрема, краще зберігається.

Із картоплею фермер з Немичинців Олександр Машталер на своєму городі експериментує вже кілька десятків років.

Ви здивуєтеся, але ця картопля посаджена 3 червня. Копати її будемо на початку жовтня. Вона краще зберігається, тому що зараз глобальне потепління і картопля за літо, особливо, коли висока температура, вбирає в себе тепло, – розповідає фермер.

За його словами, викопана раніше та складена у погріб картопля все тепло, що встигла увібрати в себе, віддає. І через це утворюється подвійний конденсат: і на бульбах, і в погребі. Відтак врожай погано зберігається, ділиться досвідом пан Олександр, починається процес гниття взимку, а навесні картопля рано починає проростати.

Якщо змістити посадку десь в кінець травня – на початок червня, тоді картоплю можна копати наприкінці вересня – на початку жовтня, вона дуже гарно визріє, буде підготовлена до зберігання, а конденсату практично не буде, – розповідає Олександр Машталер

Фермерством Олександр Машталер займається 32 роки. За цей час, каже, зробив чимало спостережень за головним овочем на столі українців.

Не можна садити картоплю на 30 сантиметрів між рядками, не можна садити на 50, потрібно хоча б 70-80 сантиметрів. Якщо ви подивитесь, тут двічі підгорнуто. Бульби будуть хороші й урожай буде теж непоганий, – ділиться одним з них фермер.

Свою картоплю фермер від жуків не кропить. Каже, шкідники переважно були там, де люди посадили її раніше. Відтак його картопля є екологічно чистою.

Другу партію картоплі Олександр Машталер посадив на початку серпня, щоб мати молоду картоплю в осени. За словами фермера, йому подобається експериментувати і ділитися своїми спостереженнями з людьми.

Детальніше – у сюжеті каналу Суспільне Хмельницький.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook