Новини
Дозвілля

70 літрів борщу зварили на кулінарному фестивалі у селищі на Хмельниччині

Днями у селищі міського типу Теофіполь, що у Хмельницькому районі, проходив об’єднуючий кулінарний фестиваль “Щирий борщ”. На фест завітав зірковий гість – учасник кулінарного шоу “Майстер-шеф. Професіонали” Едуард Лазаренко. До речі, хмельничанин. З учасниками заходу він ділився своїми кулінарними хитрощами та готував класичний червоний борщ, але за власним рецептом. Всього під час фестивалю приготували 70 літрів головної страви на столах українців.

Фестиваль “Щирий борщ” у Теофіполі проходив учора, 8 вересня. У парковій зоні над озером зібралися понад 200 учасників заходу – господині та професійні кухарі, дорослі та діти, місцеві та переселенці. Культурна програма заходу складалася з концерту, який підготували працівники місцевого Будинку культури. Також на території фесту розмістили кілька локацій із майстер-класами та фотозонами.

Головною фішкою фестивалю “Щирий борщ” була, звісно, автентична українська страва, готувати яку запросили “зіркового” гостя – учасника четвертого сезону телепроєкту “Майстер-шеф. Професіонали” Едуарда Лазаренка з Хмельницького.

Мій рецепт борщу трохи відрізняється від традиційного, бо я його готую на фреші з буряка, щоб він був насиченішим, та беру не свинину, а м’ясо птиці, — поділився своїм секретом Едуард Лазаренко.

Проте, як то кажуть, не борщем єдиним. Головною ідеєю проведення фестивалю було єднання та комфортна інтеграція внутрішньо переміщених осіб, їх знайомство з кулінарними особливостями Хмельниччини.

Як розповів керівник відділу із розвитку громад благодійного фонду “Рокада” Олександр Малюхов, “в кожному регіоні готують свій борщ. До прикладу, на Галичині додають у страву гриби й чорнослив, на Прикарпатті роблять гуцульський борщ із білого буряка. Але всюди цей борщ щирий, адже готують його з любов’ю та знаною в усьому світі гостинністю”.

Поділилися враженнями від заходу і ті, для кого він, в першу чергу, був організований, – переселенці, які вимушено наразі мешкають на Хмельниччині. До прикладу, Ірина Науменко приїхала до Теофіполя з Херсонщини. На фестивалі вона поділилася рецептом херсонського борщу, який готувала ще її прапрабабуся:

Борщ у нас особливий тим, що ми його варимо з бичачого хвоста. Деколи варіюємо з свинячою рулькою, але бичачий хвіст — то наша унікальність саме на Херсонщині. Ще цей рецепт унікальний тим, що наші прабабусі варили херсонський борщ у баняках та у печі. Овочі, які йшли на піджарку, також запікалися в печі, тому смак цього борщу дуже особливий. До цього нашого борщу ідуть пампушки, але ми їх подаємо зі смаженою цибулькою. І обов’язково до цього всього подається сальце.

Поділилися хитрощами приготування борщу і місцеві мешканці. Мешканка селища Людмила Бас розповіла: на Теофіпольщині готують борщ на свинині, обов’язково із кісточкою:

Кладеться туди дрібно натертий квашений буряк, який готували наші прабабусі заздалегідь, квасоля. Особливим наш борщ робить і те, що до нього кладеться затирка з свинячого сала, а засмажка з цибулі та моркви робиться на смальці, додаються розтерті квашені помідори. Такий борщ готували обов’язково у печі.

Проте, за словами господині, такий борщ вона готує рідко — лише для найдорожчих гостей та коли уся родина збирається разом.

За словами  соціальна працівниця благодійного фонду “Рокада” Анастасії Огороднік, на Теофіпольщині вони опікуються двома колективними центрами, в яких проживає 60 вимушених переселенців. Також у громаді створена рада з питань ВПО, тому цього року вирішили відсвяткувати фестиваль на Хмельниччині саме у Теофіполі.

Ініціатива фестивалю “Щирий борщ”, що стартувала на Хмельниччині, далі піде у регіони: подібні фести планують провести на Львівщині, Волині, Прикарпатті, Чернівеччині, Тернопільщині та Рівненщині.

Сотні мешканців понад 20 місць компактного проживання для вимушених переселенців візьмуть участь у безкоштовному заході. Загалом, організатори фестивалю планують приготувати сотні літрів борщу за рецептами з різних куточків України,повідомляє Суспільне Хмельницький.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook