Новини
Культура

Вдова азовця презентувала у Хмельницькому виставку автентичних вишитих сорочок

“Вишита доля – незламна воля”. Під такою назвою у Центрі національного виховання учнівської молоді відкрили виставку старовинних вишиванок. Їх для експозиції надала хмельничанка Тамара Яніна – вдова азовця Олексія Яніна.

Жінка почала збирати традиційний український одяг ще у 2011 році. Нині у неї налічується пів сотні автентичних сорочок.

Вони (вишиванки) мене дуже надихають. Я пам’ятаю, звідки до мене прийшла кожна річ, хоча їх з кожним роком стає все більше і більше. Це вишиття та одяг з різних етнографічних регіонів України, різних областей, але переважно із західної України, – розповідає Тамара Яніна.

Найціннішими в колекції жінка вважає родинні вишиванки, зокрема сорочку її бабусі.

Сорочка приїхала до бабусі в 1954 році з Сибіру. Тітка її була на засланні. Але вже вони жили на поселенні (не на каторгах). Там мали можливість відправляти посилки. Там брали нитки і тканину і вишивали, – розповідає колекціонерка.

До колекції увійшли й власноруч створені Тамарою Яніною вишиті сорочки: перша синова та шлюбна чоловікова. Каже: покійний Олексій любив одягати її на свята. Під час відкриття жінка не лише представила колекцію, а й влаштувала вечір пам’яті свого чоловіка, який загинув під час виконання бойового завдання у Маріуполі.

Мій чоловік уродженець Запоріжжя. Він працював до 2014 року на провідних місцевих заводах, був спеціалістом із електроустаткування. Йому прийшла повістка, і він не ховався, не тікав, а пішов у військомат. Він мріяв просто про “Азов”. Йому подобалась сама структура там. Перед початком повномасштабного вторгнення його відкликали з відпустки. І це ми взагалі в останній раз бачилися. А спілкувалися ми 4 квітня. А потім 5 квітня він не вийшов на зв’язок, і вже аж 9 квітня я дізналася, що він загинув, – розповідає Тамара Яніна.

Жінка принесла на захід не лише одяг, а й нагороди та відзнаки Олексія. Деякі з них йому присвоїли уже посмертно. Серед них і звання Почесного громадянина Хмельницької міської ТГ.

До експозиції також увійшли автентичні вишиті рушники, подушки, скатертини, плахти. Вона працюватиме впродовж двох тижнів.

Дивіться у сюжеті МТРК “Місто”

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook