Новини
Надзвичайні події

Хмельницького підполковника поліції тримають під вартою

«Ухвалу слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду від 18 травня 2018 року про застосування до А. запобіжного заходу у виді тримання під вартою залишити без змін, а апеляційну скаргу підозрюваного – без задоволення», – таке судове рішення виніс апеляційний суд області, розглянувши скаргу підполковника поліції. Правоохоронця підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою».

За версією досудового слідства, посадовець, який займає відповідальне становище,нібито, отримав від свідка у справі неправомірну вигоду в розмірі 2500 доларів США за не притягнення його та колег до кримінальної відповідальності.

17 травня 2018 року підполковнику поліції повідомили про підозру у вчиненні злочину, а 18 травня – Хмельницький міськрайонний суд відправив його під варту. Із таким запобіжним заходом підозрюваний не погодився і подав апеляцію, у якій просив ухвалу суду першої інстанції скасувати і постановити нову, відмовивши в обранні щодо нього запобіжного заходу –  тримання під вартою. Таке прохання мотивував, зокрема, порушеннями кримінально-процесуального законодавства, недоведеністю ризиків, визначених ч.1 ст. 177 КК України, безпідставним розміром застави – 200 прожиткових мінімумів.

Заслухавши думки учасників судового процесу й перевіривши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла до висновку, що скарга задоволенню не підлягає. Серед іншого в ухвалі суд зазначив, що слідчий суддя обґрунтовано обрав підозрюваному такий запобіжний захід, адже, перебуваючи на волі, маючи високе службове становище, він може незаконно впливати на свідків, судових експертів і інших учасників провадження та має можливість виїхати за кордон.

А можливість саме такого розміру застави передбачає ч. 5 ст. 182 КПК України – у виключних випадках, якщо суддя встановить, що застава у зазначених п. 2 ч. 5 ст. 182 КПКУ (від 20 до 80 розмірів прожиткового мінімум) межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов’язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.

«Тому слідчий суддя, з урахуванням особи підозрюваного, його майнового стану, фактичних обставин кримінального провадження, прийшов до правильного висновку, що розмір застави в межах визначених  п.2 ч.5 ст.182 КПК не зможе забезпечити виконання підозрюваним обов’язків, передбачених КПК України та визначив заставу у розмірі двохсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 352400 грн.», – ідеться в ухвалі апеляційного суду.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець