Що таке біль: причини та як усунути
31 Липня 2023

Біль – неприємне відчуття, що сигналізує про можливу травму, ушкодження або порушення певної функції органу чи системи. Це природний захисний механізм, який допомагає людині уникати небезпечних ситуацій і звертати увагу на проблеми в організмі.

Для усунення больового симптому використовують нестероїдні протизапальні препарати, до яких відноситься Диклофенак. Препарат випускають в формі таблеток, ін’єкцій та мазей, широко використовують у травматології, гінекології, спортивній медицині, він відрізняється високою ефективністю та доступною вартістю.

Чому з’являється біль

Механізм виникнення – складний процес і включає кілька взаємопов’язаних етапів:

  1. Трансдукція. Починається з впливу на тканини різних стимулів, таких як тепло, холод, механічний тиск або хімічні речовини. Рецептори болю, звані ноцицепторами, виявляють ці стимули і перетворюють їх на електричні імпульси.
  2. Проведення. Сигнали передаються через нервові шляхи, відомі як спинно-таламічна дорога, до центрів обробки болю в мозку.
  3. Перцепція. Різні структури, включно зі спинним мозком, таламусом і корою головного мозку, обробляють імпульси, що дає змогу людині усвідомлювати і сприймати неприємні відчуття.
  4. Модуляція болю через емоційні, когнітивні, фізичні чинники, які впливають на здатність тіла відчувати і реагувати на відчуття.

Комплексні процеси, включно з фізіологічними, хімічними та психологічними аспектами, впливають на сприйняття та інтерпретацію відчуттів. Індивідуальні відмінності визначаються генетичною схильністю, попередніми дослідами та психологічним станом.

Попри єдиний механізм виникнення, біль може з’являтися з різних причин:

  • фізична травма – забій, перелом кістки, розтягнення м’язів або пошкодження тканин, за яких активуються нервові рецептори;
  • запалення, за якого запальні медіатори (цитокіни і простагландини) подразнюють нервові закінчення;
  • хвороби, коли больові відчуття виникають як симптом і реакція на зміни в організмі.

Залежно від інтенсивності та тривалості больових відчуттів обирається метод його усунення.

Коли біль потребує уваги

Медична допомога необхідна, якщо неприємні симптоми:

  • істотно впливають на якість життя і виконання повсякденних завдань;
  • стають хронічними і зберігаються протягом 3-6 місяців;
  • супроводжуються іншими ознаками: високою температурою, набряком, слабкістю, онімінням або втратою функціональності;
  • посилюються або погіршуються, попри спроби використовувати домашні методи полегшення болю;
  • виникають унаслідок травми або незвичайної активності.

Кожна людина і ситуація унікальні, і рішення про лікування болю ухвалює лікар на основі оцінки медичного стану та обставин.